Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már a Suzuki vezérigazgatójától kéri a szakszervezet, hogy engedjék be a gyárba

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mint arról mi is beszámoltunk, idén februárban alakult meg az esztergomi Suzuki-gyárban a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi alapszervezete, melynek titkárát, Szakács Gábort még a szakszervezet megalapításáról szóló hivatalos bejelentés előtt, másnap azonnali hatállyal elbocsátotta a cég.

Azóta a Vasas jogi útra terelte a titkár ügyét,

szerintük ugyanis erős a gyanú, hogy Szakácsnak nem volt más bűne, mint hogy élt a magyar törvények adta lehetőséggel és szakszervezetet alapított.

Emellett további probléma, hogy a szakszervezetet azóta sem engedik be a gyár területére, hogy a helyi szervezet tagjaival, illetve a dolgozókkal kapcsolatba léphessen, holott ehhez joga van. Májusban, az első próbálkozásukkor a biztonsági szolgálat vezetője állta a szakszervezeti vezetők útját, mondván, nincs tudomása arról, hogy a szakszervezet képviselőit várnák a gyárban, így nem is engedi be őket (annak ellenére, hogy előre jelezték érkezésüket, még ha ez nem is kötelező egyébként). László Zoltán, a Vasas alelnöke az esetet követően a Mércének azt mondta, nem emlékszik rá, hogy valaha megesett volna vele ilyen.

A Vasas  azonban nem hagyta annyiban a dolgot: ezúttal magának a Suzuki japán vezérigazgatójának küldött levelet, melyben azt kérik, engedjék be a gyár területére a szakszervezet tisztségviselőit és ügyvédjét október 3-án, hogy találkozhassanak a tagokkal.

„Amennyiben ez a kérésünk nem teljesül, abban az esetben a Suzuki főportájától egyenesen a bíróságra megyünk és feljelentést teszünk a Magyar Suzuki Zrt. ellen.”

– üzenik a levelet kísérő Facebook-posztjukban.

A Vasas az év elején kirobbant botrány óta több demonstrációt szervezett az esztergomi gyár bejárata elé, ahol többször megjelentek ellenzéki képviselők, illetve a munkavállalói jogok mellett mindig határozottan kiálló MSZP-s Komjáthi Imre is, aki tiltakozásképp egyszer még oda is láncolta magát a Suzuki-gyár kerítéséhez.

A Vasas Szakszervezet félpályás útlezárása a Suzuki esztergomi gyára előtt 2019. július 15-én. Fotó: Mérce

A legutóbbi akció éppen néhány nappal ezelőtt volt, amikor MSZP-s aktivistáknak sikerült bejutniuk a gyár területére, ahol azt követelték, engedjék működni az üzem Vasas-alapszervezetét.

A Vasas október 3-ai bejutási kísérletéről a Mércén részletesen be fogunk számolni.

Címlapkép: Mérce