Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bértárgyalás helyett ultimátumot kaptak a BKV dolgozói

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bértárgyalásokat kezdeményezett a Budapesti Közlekedési Vállalattal az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Naszályi Gábor elnök az InfoRádiónak a következőket nyilatkozta:

„Én úgy gondolom, hogy a bérkiáramlás 10 százalék fölötti. Tavalyról, illetve a 2019-es évről van egy 2 százalék körüli elmaradás, tavaly is 15-öt kértünk, ehelyett lett 8. Jövő évre is a prognosztizált emelés 10 százalék fölötti, kétszámjegyű lesz, úgyhogy mi hagyományosan is 15 százalék körül gondoljuk azt a szintet, ami szükséges volna.”

A szakszervezet elnöke jelezte azt is, hogy a munkavállalók továbbra is várják a beígért kánikulapénzt, amelyről azonban csak egy megállapodás-tervezet jött létre, konkrétumok nélkül. Sok jóra viszont nem számíthatnak:

Az ajánlat szerint a kánikula-időszak szeptember 15-ig tartott volna, a megállapodás pedig szeptember 20-30. között jött volna létre. Az egyeztetés első időpontja szeptember 19-e lett volna, ám abból nem lett semmi. Naszályi megjegyezte:

„Semmilyen konkrét tény, adat nincs, nem hajlandó a vállalat rendelkezésünkre bocsátani sem azt, hogy egyáltalán ki részesülne ebből, sem az összeget. A tárgyalás pedig át lett téve 30-ára.”

Ha viszont valóban szeptember 30-án lesz a tárgyalás, akkor ahhoz, hogy október elsején a munkavállalók megkaphassák a pénzt, még aznap el kell fogadniuk a BKV ajánlatát – ami így inkább ultimátumszerűnek tűnik.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a BKV nem túl gáláns munkaadó: a sofőrök túlterheltek, folyamatos, 10 órás monoton műszakokat visznek, ami a kánikulában fokozottan megterhelő, ezért mindenképp ki kell pihenniük magukat. Ehhez azonban megfelelő körülményekre lenne szükség – csakhogy ehhez képest doh, bűz, ürülékes takaró és az ágyi poloska is jellemző probléma a fővárosi közlekedési vállalat munkásszállóján, ahol ráadásul nagy a zsúfoltság is.

A BKV cáfolta, hogy a munkaászállón áldatlan állapotok lennének, ugyanúgy, ahogy azt sem ismerték el, hogy a buszok utasterében időnként akkora a meleg (akár 40 fok),

amekkora hőségben szarvasmarhákat már tilos lenne szállítani.

A BKV egyelőre nem reagált az InfoRádió megkeresésére a bértárgyalásokkal kapcsolatban..

via InfoRádió

Címlapkép: BKV Zrt. / Facebook