Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

40 fok a buszon, poloskák az ágyban – A BKV sem az utasait, sem a munkavállalóit nem kényezteti el

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egyre több jel utal arra, hogy a BKV sem a jegyekért és bérletekért nem keveset fizető utasainak, sem a fizetésükért nem keveset dolgozó munkavállalóinak nem képes emberhez méltó körülményeket biztosítani a mindennapokban.

Ma reggel a Közlekedő Tömeg blog írt arról, hogy méréseik és a blog által üzemeltetett hibabejelentő felület, a Tudatos Közlekedő adatai szerint a másodfokú hőségriasztás ellenére több mint 300 BKV-buszon nem működik a klíma – azaz a közlekedési cég légkondicionálóval felszerelt buszainak több mint harmadát érinti a probléma.

A Közlekedő Tömeg szerint forróbb napokon akár 50 hibás klímára vonatkozó bejelentés érkezik a Tudatos Közlekedőre, ezeket 24 órán belül továbbítják a BKK részére. A felhasználók panaszainak valódiságát rendszeresen ellenőrzik helyszíni mérésekkel, melyek során azt állapították meg, hogy a bejelentések szinte maradéktalanul megfelelnek a valóságnak.

Akár 40 fok is lehet az utastérben, ekkora hőségben szarvasmarhákat már tilos lenne szállítani

– jegyzi meg a Közlekedő Tömeg.

„A BKV Zrt. azonban láthatóan nem törődik a bejelentésekkel – rendszeresen kapunk újabb bejelentéseket ugyanazon járművekre, tavaly óta pedig semmit sem javult a helyzet. Múlt héten több alkalommal végeztünk méréseket, és nem egyszer 35 fok feletti fülledt hőséget tapasztaltunk a buszok fedélzetén.”

– írják.

Másodfokú hőségriadó idején alapvetően nagy egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a közlekedők, amit csak tovább növel a buszok fülledt, forró levegője.

De nemcsak az utasok, hanem a sofőrök is komoly veszélynek vannak kitéve, akiknek gyakran egész nap elviselhetetlen melegben kell dolgozniuk. Ez pedig balesetveszélyt is hordoz magában.

Egy másik hír szerint a BKV által vidékről toborzott sofőrök nem pont azt kapják, mint amire a cég reklámjai alapján számíthattak. Doh, bűz, ürülékes takaró és ágyi poloska is jellemző probléma a fővárosi közlekedési vállalat munkásszállóján.

„A szobát elfoglalva lettem figyelmes a kellemetlen szagokra. Mint kiderült előttem egy epilepsziás lakta a szobát, aki betegségéből adódóan időnként ágyba vizelt. A matrac dohos volt. Ezt jeleztem és kicserélhettem egy másikra, ami ugyan nem volt nedves az ürüléktől, de foltos és lyukas volt, gondolom cigarettával kiégethette valaki”

– írja a BKV-nak szánt és az esetről beszámoló privátbankár.hu-hoz is eljuttatott méltányossági kérelmében a munkásszállón uralkodó állapotokról egy sofőr, aki ráadásul az ingyenes elhelyezés helyett az egy ágyas fizetős szobát választotta.

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke a szállón uralkodó állapotokkal kapcsolatban a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában azt mondta,

a sofőrök túlterheltek, folyamatos, 10 órás monoton műszakokat visznek, ami a kánikulában fokozottan megterhelő, ezért mindenképp ki kell pihenniük magukat – ehhez azonban megfelelő körülményekre van szükség.

Naszályi szerint nem csak kulturált, egyszemélyes, tehát némi privát szférát is biztosító szálláshelyeket kellene biztosítani a sofőröknek, de a rekreációs lehetőségekről is gondoskodnia kellene a cégnek.

A szobákban időnként négy ember zsúfolódik össze, holott két embernek is szűkös a hely. Nincs elég hely a ruháknak és a személyes holmiknak, az ágyak között alig 60-70 centiméternyi közlekedő folyosó marad, a mosdók lepusztultak, és még kosz is van.

Az ingyenes munkásszálló nagyon csábító ígéret a vidékről érkezőknek, de a munkaerő megtartásában aligha segít, hiszen, aki teheti, menekül ezekről a szállókról – mondta a Privátbankárnak Naszályi, aki szerint a borzalmas körülmények ellenére sok BKV-dolgozónak ez „az utolsó menedék”, a fővárosi albérletárak ugyanis megfizethetetlenek a többségnek.

De ez a kiszolgáltatottság nem jogosíthatja fel a munkáltatót arra, hogy ilyen körülmények között tartson embereket

– mondta a szakszervezet vezetője a portálnak.

A BKV azonban – ahogy a klímakérdés esetében is – most is azt állítja, nincs semmi probléma. A cég közleményében azt írja,

„A munkásszállókban – a szabad férőhelyek függvényében – egyágyas elhelyezés is biztosítható többnyire, de ezek az épületek általában fürdőszoba nélküli kétágyas szobákkal rendelkeznek, amelyekben ágy, ruhásszekrény, éjjeliszekrény, falipolc és éjjeli lámpa áll rendelkezésre, illetve egyes szobákban hűtőszekrény is van. Közös – az étkezés és a szabadidő eltöltésére alkalmas – helyiségeket is kialakítottunk, így az itt lakók számára társalgó, konyha, étkező, mosókonyha és egyes munkásszállókon konditerem is rendelkezésre áll.”

A BKV Naszályi állításait határozottan visszautasítja, a közlemény szerint a cég az elmúlt években kiemelt hangsúlyt fektet munkavállalói komfortérzetének a javítására.

Címlapkép: BKV Zrt. / Facebook