Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP bérrendezést követel a gyógypedagógusok számára

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy pártja szerint a gyógypedagógusok „jelenleg teljesen megalázó fizetésre számíthatnak, ezért a kormánynak rendeznie kell a bérezésüket.”

A nem elegendő bérezés miatt a politikus szerint tovább nőtt ebben az évben a gyógypedagógus-hiány a közoktatásban, így a speciális nevelést igénylők tanévkezdése nehezebbé vált.

A képviselő megemlítette, hogy a gyógypedagógusok legnagyobb része havi nettó 200 ezer forint alatti keresettel kénytelen beérni, miközben külföldön kezdetnek is többet kaphatnának, mint itthon az iskolaigazgatók.

Az ellenzéki párt ennek a helyzetnek a javítása érdekében a szociális és az egészségügyi bértábla egységesítését, a gyógypedagógusi pótlék 5 százalékról 15 százalékra emelését, valamint az ágazat pályakezdői fizetésének emelését sürgeti.

Miután év elején Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy 2019-ben a pedagógusok összességében 13 százalékos béremelésre számíthatnak, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben cáfolta, hogy általános „béremelésről” lenne szó. Közölték, hogy csak azoknak növekszik a bére, akiknek

– a bérét a garantált bérminimum szintjére kell felhozni, mert a pedagógus-bértábla szerint még ennél is kevesebbet keresnének
– akiket a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint háromévenként magasabb kategóriába kell sorolni;
– akik minősítésüket követően magasabb besorolási fokozatba lépnek

„Ezeket a jogszabályi kötelezettségeket a PDSZ véleménye szerint nem lehet béremelésként beállítani, különösen annak ismeretében, hogy a pedagógus-illetmények számításának alapja még mindig a 2014. évi minimálbér”

– reagált akkor a PDSZ.

(MTI; Eduline)