Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés Magyarország klímapolitikai vállalásairól

Ez a cikk több mint 4 éves.

Összegyűltek a szükséges aláírások az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához – adta hírül az MTI csütörtök délután. Az ülést az LMP kezdeményezte, de a DK, a Párbeszéd, az MSZP és a Jobbik is támogatta, valamint a független parlamenti képviselők is.

Az ülésen a kormány azon álláspontját szeretnék megvitatni, amit a szeptember 23-i ENSZ klímacsúcson fog képviselni, mivel eddig erről semmilyen nyilvános információt nem osztottak meg a kormánypártok képviselői.

Ahogy Szél Bernadett fogalmazott keddi Facebook-bejegyzésében, „senki sem tudja, ki és mit fog képviselni a magyar kormány részéről a közelgő kulcsfontosságú New York-i ENSZ-klímacsúcson. Ez így tarthatatlan.” A politikus szerint „mindent meg kell tennünk azért, hogy a kormány ne sunnyoghassa el ezt a kérdést, és számot kelljen adnia arról, mit fog mondani a klímacsúcson!”

A rendkívüli ülésen az ellenzék szeretné megvitatni azt is, hogy Magyarország milyen kötelezettségeket vállal 2030-ig a klímaváltozás megfékezése és az alkalmazkodási feladatok terén.

A kormány tagjai az utóbbi hónapokban meglehetősen változatos kijelentéseket tettek a klímaváltozással és a Magyarország által vállalt célokkal kapcsolatban is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter például június végén azzal indokolta, hogy a kormány megvétózta az EU 2050-re kitűzött klímacélját, hogy „semmi nem sürget bennünket”, de például a KDNP kiadott egy műanyagmentes júliusról szóló videót, Tarlós István pedig a napokban nevezte ki a Főkert vezérigazgatóját környezetvédelmi biztosnak.

Ugyanakkor viszont a legerősebb szempont a kormány eddigi klímapolitikájában az autóipar versenyképességének védelme bizonyult a környezetvédelemmel szemben.

A rendkívüli ülést a házelnöknek vagy a javasolt időpontra, vagy legkésőbb az azt követő nyolc napon belül kell összehívnia. Kérdés azonban, hogy az ülésen meg fognak-e jelenni a kormánypártok képviselői, hiszen már párszor bizonyították, hogy az ellenzék által összehívott üléseket nem tartják annyira fontosnak, hogy meg is jelenjenek rajtuk.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor