Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A csoda, ami 71 évig nőtt, hogy 40 napra kizöldüljön

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem kell meglepődni. A természet nem ismer határokat, új és új csodák nőnek ki a semmiből, a Földanya örömére. Most örülhetünk, hogy Magyarországon is egy ilyen csodát figyelhetünk meg, ahogy a betonból előretör a zöld, ahogy a stadionokat elmossa a klímaterv, ahogy a 70 éves kivágott fák visszanőnek, ahogy a természet utat tör magának.

Persze ritkák az ilyen csodák, hogy 71 évet kelljen várni egy ekkora kizöldülésre, nyilván sokáig fognak róla vitatkozni a botanikusok és a politikai elemzők, hogy csak szemfényvesztés vagy valós átalakulás, amit Tarlós István főpolgármester produkál.

Fényre lép a zöld Tarlós

Mert mégiscsak csodálatos, hogy 71 évnyi betonrajongás után, egyfajta auralényként lép ki saját testéből és elméjéből az új Tarlós István. Az ember látja is a szemei előtt, ahogy feltör a beton, utat tör magának a gyökér, felszívja a talajból a vizet, kirügyezik és zöldbe borul. Az új fa ágain pedig olyan csodálatos, eddig nem látott, nem ismert jelenségek teremnek, mint a fővárosi klímaterv és a fővárosi környezetvédelmi biztos. Ahogyan egy növény egy kis víztől vagy a napfénytől új életre kap, úgy kapott új életre Tarlós is most azoktól a közvélemény-kutatásoktól, amelyek szorosra jelzik a főpolgármester-választást és azt mondják, Tarlósnak zölddé kell válnia, ha rövid időre is.

Visszanöveszti-e Tarlós a fákat?

És persze jó is ez, minél több zöld jelölt van a főpolgármesteri posztra, annál jobb, csak kérdés, mennyire hihető a zöld elköteleződés. Kérdés, Tarlós zöldsége miért nem rügyezett ki a Liget fáinak, az Orczy-kert fáinak, az Etele-út fáinak, a József Nádor tér fáinak, a Kossuth Lajos tér fáinak kivágásakor? A most kirügyezett klímatervből miért nem hajtott még ki semmi? Az elmúlt évek fővárosi fejlesztéseinél miért nem volt szempont ez a zöldítés, és miért nem született egyetlen zöld fejlesztés sem? Oké, persze tudjuk, SZDSZ és Soros György, nah meg a migránsok. Hol vannak a zöld közlekedési átalakítások, miért olyan szmogriadó szabályozás van Budapesten, ami arra szolgál, hogy ne legyen valódi szmogriadó?

Ahogy jön, úgy múlik, feltehetőleg. Vannak élőlények a természetben, mint a kérész vagy egyes orchidea-fajok amik csak pár napra nyílnak ki. A zöld Tarlós István is ilyen lesz, elmúlik a 40 nap és elhervad, a gyökerek majd kiszáradnak, és Tarlós visszahúzódik majd a beton mögé.

Címlapkép: MTI