Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dobrev Klára: a Néppárt visszaléptette a fideszes Hidvéghi Balázst a bizottsági alelnökségtől

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem lesz fideszes alelnöke az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE), miután Hidvéghi Balázst visszaléptette a jelöltségtől az Európai Néppárt – ezt az Euróapai Parlament új alelnöke, Dobrev Klára írta ki saját Facebook-oldalára.

A májusi európai parlamenti választást követően júliusban tartották meg alakuló üléseiket a két és fél évre felálló európai parlamenti szakbizottságok és albizottságok, amelyeken megválasztják elnöküket és alelnökeiket. Így történt ez a LIBE esetében is, ám az alakuló ülésen vita alakult ki Hidvéghi személyes kapcsán a bizottságban helyet foglaló frakciók között. Mint arról mi is beszámoltunk, a Zöldek ellenjelöltet állítottak Hidvéghivel szemben, a néppárti koordinátor pedig erre azt javasolta, hogy halasszák el a Hidvéghi által célba vett harmadik alelnöki poszt megválasztását.

Hidvéghi alelnökké választása ellen korábban Európa-szerte civil több mint 200 civil szervezet tiltakozott.  Azért bírálták a fideszes jelöltet, mert részt vett „az ellenzékkel, a civil szervezetekkel és a kritikus újságírókkal szembeni lejárató kampányokban”. Szerintük az is sajnálatos, hogy erre a pozícióra – a LIBE alelnökségére – éppen a Néppártban felfüggesztett Fidesz állíthat jelöltet. A civilek azt is írták, hogy olyan politikust kell erre a tisztségre megválasztani, aki „elkötelezett híve a demokráciának, a jogállamiságnak és az emberi jogoknak”.

A harmadik alelnöki posztról szóló szavazás első elhalasztásakor, júliusban Hidvéghi úgy fogalmazott: nem érzi vereségnek a történteket, és azt is megjegyezte: a LIBE a „legbevándorláspártibb” bizottság, ezért nem is csodálkozik az eredményen.

Tegnapi hír, hogy egy másik parlamenti testületben, az alkotmányügyi bizottságban (AFCO) sem lesz fideszes alelnök, a miután a korábbi igazságügyi miniszter, Trócsányi László uniós biztosi jelölése miatt mondott le a pozíció megpályázásáról.

Dobrev Klára úgy kommentálta Hidvéghi visszaléptetését és Trócsányi visszalépését: „A Néppárt megértette, hogy azok után, hogy a Fidesz feldúlta a Magyar Köztársaságot, képviselőit senki nem fogja megválasztani. Ezért aztán, hogy megmeneküljenek egy kínos vereségtől, Hidvéghit már el se merik indítani. Sőt! Egyetlen fideszest se. Trócsányi tegnap magától visszalépett, Hidvéghit meg visszaléptették” – fogalmazott.