Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három fideszes alelnökjelölt is hoppon maradt az Európai Parlament szakbizottságaiban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Három fideszes alelnökjelöltet sem szavaztak meg ma az európai parlamenti szakbizottságok tagjai – írja az Euronews. Mint ismert, az európai parlamenti szakbizottságok és albizottságok elnökeit és alelnökeit a bizottságok alakuló ülésén választják meg, amelyek ezen a héten esedékesek.

Szerdán tartotta alakuló ülését több olyan bizottság is, amelybe az Európai Néppárton belül is a magyar kormánypárt soraiból jelöltek alelnököket.

Hidvéghi Balázs és Bocskor Andrea személye kapcsán viták alakultak ki a frakciók képviselői között a bizottságokon belül, Trócsányi személyének megtárgyalásáig pedig el sem jutottak, a döntést mindhármuk esetében  elnapolták.

Hidvéghi Balázs az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) alenöki posztjáról maradt le – legalábbis egyelőre. Miután ez a bizottság foglalkozik többek között a menekültügyi jogszabályokkal is, ez az EP-bizottsági tisztség lett volna a legfontosabb a magyar kormánypárt számára. Az Euronews tudósítása szerint a Zöldek ellenjelöltet állítottak Hidvéghivel szemben, mire rövid tanácskozás után a néppárti koordinátor azt javasolta, hogy halasszák el a Hidvéghi által célba vett harmadik alelnöki poszt megválasztását a következő alkalomra.

Az Euronews brüsszeli tudósítója megkérdezte a fideszes politikus a bizottság döntésének elhalasztásáról. Hidvéghi nem érzi vereségnek a történteket, le kell ülni, át kell gondolni a dolgokat szerint. Az ő felhatalmazása világos, fel kell lépnie a bevándorlás ellen, és a LIBE a „legbevándorláspártibb” bizottság, szerinte ez látszott a szavazáson is.

Szintén pozíció nélkül maradt egyelőre Trócsányi László az alkotmányügyi bizottság alakuló ülésén, akit negyedik alelnöknek jelöltek a testületbe. Az ő személyének a megtárgyalásáig azonban el sem jutott a bizottság az Index tudósítása szerint, mivel már rögtön az első alelnök, a flamand nacionalista Gerolf Annemans megválasztásán fennakadtak, és idő hiányában a többi alelnökjelöltről is csak a jövő héten szavaznak majd.

Ugyancsak elnapolták Bocskor Andrea megválasztását a kulturális és oktatásügyi bizottság ülésén, ahol harmadik és negyedik (ő lett volna Bocskor) elnökéről nem döntött a bizottsági ülés, mert viták voltak a személyekről.

Deutsch Tamás és Gál Kinga fideszes képviselők azonban örülhettek: előbbit a költségvetési ellenőrző bizottság negyedik alelnökének, utóbbit pedig a biztonságpolitikai albizottság második alelnökének választották meg.

Nemcsak fideszes magyar képviselők pozícióiról döntöttek meg a bizottságokban: a közlekedési és turisztikai bizottság Ujhelyi István szocialista képviselőt választotta egyik alelnökévé. Ujhelyi az elmúlt öt évben is alelnöke volt a parlamenti szakbizottságnak, amelyben a turizmussal kapcsolatos ügyekért és programokért felelt.

Mint arról ma, illetve tegnap írtunk, az Európai Szocialisták és Demokraták (S&D) csoportja és az ALDE liberális frakcióból alakult Renew Europe (Újítsuk meg Európát), Európai Parlamenti frakció is úgy döntött, nem támogatják, hogy fideszes jelölteket válasszanak a szakbizottságok alelnöki posztjaira.

(Euronews, Index)