Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába van Szerbiának leszbikus miniszterelnöke, betiltanák a leszbikus nők mesterséges megtermékenyítését

Ez a cikk több mint 4 éves.

Betiltanák a mesterséges megtermékenyítést azok körében Szerbiában, akiknek „az elmúlt öt évben volt már homoszexuális kapcsolata”, szúrt ki a PinkNews.

Szerbia miniszterelnöke Ana Brnabić, aki az ország első női vezetője, valamint nyíltan meleg: élettársa februárban szülte meg közös gyereküket, egy kisfiút. Brnabić a 2017-es belgárdi Pride-on is részt vett, később pedig azt is nyilatkozta: nem gondolja, hogy az ország annyira homofób lenne, sőt, érez egyfajta nyitást a progresszivitás felé.

Ennek ellenére az ország egészségügyi minisztere, Zlatibor Loncar most azt próbálja elérni, hogy Szerbiában betiltsák a mesterséges megtermékenyítést azok körében, akiknek a közelmúltban homoszexuális párkapcsolata volt. Az egynemű párok így sem fogadhatnak közösen örökbe gyereket, maximum az egyikük, egyedülálló szülőként. Az egyetlen lehetőség, hogy külföldön végzik el a mesterséges megtermékenyítést (így fognat meg Brnabić és párja kisfia is egyébként), ám ez elég költséges procedúra, ami tényleg csak a tehetősebb rétegeknek elérhető.

Dragoslava Barzut, a belgrádi Da Se Zna! nevű melegjogi szervezet ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta: már több másik szervezet is kérte a törvényjavaslat felülvizsgálását.

Barzut szerint ugyanis a törvény nem csak a diszkrimináció-ellenes határozatot sérti meg, de Szerbia alkotmányával is szemben áll.

Szerbia konzervatív kormánya ellen még év elején tömeges tüntetések folytak, amiről mi is többször beszámoltunk. A tüntetők a kormány és az elnök, Aleksandar Vučić lemondását és új választások kiírását akarták kiharcolni, valamint szabad médiát követeltek.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs