Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint tízezer szerb tüntetett tegnap Belgrádban, hogy az elnök távozását és új választásokat követeljen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több mint tízezer tüntető vonult végig tegnap Belgrád belvárosán, hogy az elnök Aleksandar Vučić és pártja, a Szerb Progresszív Párt (SNS) hatalomból való távozását követelje. A tüntetéseket meghirdető és szervező, „Szövetség Szerbiáért” elnevezésű ellenzéki tömörülés összesen 30 különböző politikai párt tagságából áll.

Az  #1od5milliona (Egy az ötmillióból) címen futó tiltakozások nagyjából a magyar rabszolgatörvény-ellenes tüntetésekkel egy időben, 2018 december elején kezdődtek. A tüntetők így immár nyolcadik hete és nyolcadik alkalommal vonultak nagy számban utcára.

Immár Belgrádon is túlterjedt a mozgalom, Újvidéken, Kragujevacban, Čačakban például pénteken és a tegnapi nap folyamán is több ezren tüntettek a fővárosi eseménnyel párhuzamosan a szerb elnök és kormánya ellen.

Az 1az5millióból elnevezés onnan ered, hogy korábban Vučić elnök a tömegtüntetésekre reagálva úgy nyilatkozott:

Akkor sem engedne a követeléseknek, ha 5 millióan, azaz Szerbia teljes népessége, tüntetnének ellene.

Az ellenzékiek ezt gyorsan ki is használták, és a Twitteren ezzel a hashtaggel jelezték: a többség mellettük, és nem a rendszer mellett áll.

Azt követelik, hogy először legyen Szerbiában teljesen szabad, független média, majd ha ez az előfeltétel teljesül, azonnal írjanak ki előrehozott választásokat az országban amelyeket már új, igazságosabb törvény szabályoz.

A vonuló tömeg leggyakrabban azt skandálta:

„Elkezdődött!”

és igen gyakran azt is, hogy

„Vučić egy tolvaj!”

Az összegyűlt tömegnek végül többek között Branislav Trifunović színművész is beszédet tartott, aki egyszerűen és érthetően kijelentette:

„Az egyetlen követelésünk ennek a gonosz rezsimnek az azonnali távozása! Választásokat is követelünk, de ahhoz előbb szabadság is kell!”

– figyelmeztetett.

Az elnök a tegnapi tiltakozásokra semmiféle módon nem reagált, hivatalát nem lehetett hivatalos reakciókért sem elérni. Ennek talán részben oka lehet, hogy éppen a szombati megmozdulások előtt látogatott Szerbiába Vučić régi szövetségese, Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a Roszatom nagyarányú helyi beruházását is közösen jelentette be a szerb elnökkel.

A tüntető tömegben a fiatalok, diákok aránya a külföldi tudósítók számára is feltűnően nagy. Egyikük, Luka Tripković, aki a belgrádi Képzőművészeti Egyetem doktori hallgatója, így fogalmazott, amikor arról kérdezték, miért jött ki tüntetni:

„Azért jöttem ki, mert itt nincs többé állam. Minden hatalom egyetlen ember kezében összpontosul.”

Ljiljana Živanović, 64 éves nyugdíjas pedig ehhez hozzátette:

„Azért jöttem, hogy nemtetszésemet fejezzem ki az uralkodó elittel szemben! Ezek [az SNS és Vučić] a teljes médiát birtokolják, és már elegem van abból a mértékű korrupcióból, ami itt történik.”

(Reuters)