Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Huawei ellenzékiek és újságírók elhallgattatásában segít afrikai kormányoknak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az átlagfelhasználó – mint legtöbbünk – számára leginkább viszonylag olcsó, de szép képeket készítő okostelefonjairól ismert kínai Huawei, a világ legnagyobb telekommunikációs eszközöket gyártó cége Afrikában olyan technológiákkal lát el kormányokat, melyekkel azok megfigyelhetik politikai ellenfeleiket – írja a Wall Street Journal.

Emellett a cég alkalmazottai közvetlenül is közreműködtek titkosított üzenetek, közösségi-média fiókok feltörésében, valamint a telefonok adatainak használatával ellenzéki politikusok fizikai tartózkodási helyének feltárásában, egyes országok a lapnak nyilatkozó magas rangú biztonsági tisztjei szerint, akik Huawei alkalmazottakkal dolgoztak.

Ugandai állambiztonsági vezetők szerint tavaly hat titkosszolgálati tiszt figyelte meg Bobi Wine, politikai ambíciókkal rendelkező popsztárt, aki Yoweri Museveni elnök 33 éves hatalmára tört volna.

A zenész Washingtonból tért haza, és amerikai hátszéllel fogott volna a rezsim megdöntéséhez – magyarán az USA egy hozzá lojális vezetőt ültetett volna az elnöki székbe – így az ugandai kiber-megfigyelő szolgálatnak határozott utasításai voltak arra vonatkozólag, hogy elfogják Wine titkosított kommunikációját, ez azonban nem sikerült nekik.

Ekkor kérték a Huawei segítségét, mellyel két nap alatt sikerült feltörni a zenész titkosított kommunikációját,

így a rendőrség megismerte a tüntetésekre és egyéb akciókra vonatkozó terveit, ami alapján letartóztatták őt és több tucat támogatóját.

Az ugandai ügy mellett Zambiában is történt hasonló eset és – a korábbi amerikai vádakkal ellentétben – a cég nem Kínának kémkedett, ahogy arra sincs bizonyíték, hogy a Huawei kínai vezetősége tudott volna az ügyekről, azonban helyi alkalmazottak segítettek kormányoknak a saját állampolgáraik és ellenfeleik ellen kémkedni.

A telefongyártó természetesen tagadja a vádakat:

„A Huawei teljes mértékben visszautasítja az üzleti tevékenységünkre vonatkozó alaptalan és pontatlan állításokat. Belső vizsgálatunk világosan kimutatta, hogy a Huawei és dolgozói nem vettek részt az állítólagos tevékenységekben. Erre se megbízásunk, se képességünk nincs”

– nyilatkozta a cég szóvivője, hozzátéve, a vállalati szabályzatuk szigorúan tiltja, hogy felhasználóik adatait kiszivárogtassák, és mindenhol a helyi törvényeknek megfelelően végzik gazdasági tevékenységüket.

Mindazonáltal Zambiában is napvilágot látott egy ügy, miszerint a Huawei technikusai együttműködtek a helyi kormányzattal az ellenzék ellehetetlenítése érdekében, állítják a WSJ helyi, állambiztonsági szolgálatoknál dolgozó forrásai.

Ott egy ellenzéki internetes újságot szerkesztő bloggerek telefonjait és Facebookját segítettek feltörni a cég munkatársai.

A titkosszolgák által nevesített két technikus abban is segédkezett a hatóságoknak, hogy beazonosítsák az Edgar Lungu elnököt kritizáló lap munkatársainak tartózkodási helyét, így a letartóztatásukra kirendelt rendőrségi erők könnyebben megtalálhatták őket Solwezi városában.

A kormányzó Hazafias Front olyannyira nyíltan beszél az együttműködésről, hogy április 27-én Facebook oldalán jelentette be, hogy a Huawei szakembereivel együttműködve tartóztatta le a bloggereket:

A Huawei természetesen tagad, állításuk szerint soha nem dolgoztak együtt a zambiai állambiztonsági szolgálatokkal, ahogy a „biztonságos város” nevű megfigyelőrendszert sem értékesítették az országnak – melyet egyébként saját állításuk szerint több mint száz ország több, mint hétszáz városában szereltek már fel.

A megfigyelőrendszerek kialakításában a cég egyébként több nyugati beszállítóra is támaszkodik, köztük amerikai és ausztrál cégekre, melyek képet, hangot és szagot is elemző mesterséges intelligenciát, valamint „okos szenzorokat” szállítanak a kínai gyártónak.

A kínai gyártó fejlett rendszereihez – a WSJ-nek nyilatkozó biztonsági tisztek állítása szerint – kiképzést is ad a különböző országok titkosszolgálatainak, melyek a kifinomult technológiát sokszor saját állampolgáraik és politikai ellenzékük megfigyelésére és kordában tartására használják.

A Huawei dominálja az afrikai telekommunikációs és internetes piacot, mivel olcsón, jó minőségű technológiát kínált az országok infrastruktúrájának kiépítésére, adott esetben olcsó hitelekkel is megtámogatva.

Emellett több ország rendőrségét is felszerelték, valamint kiképezték, és olyannyira együttműködnek a hatóságokkal, hogy Ugandában, valamint Zambiában fizikailag is egy térben dolgoznak a biztonsági erők munkatársaival a bűnelkövetéssel gyanúsítottak és a politikai ellenfelek megfigyelésén.

Az ugandai kormány a kétezres évek óta szorosan együttműködik a kínai telekommunikációs gyártóval, melynek keretében építik a totális megfigyelőállamot, és belbiztonsági tiszteket küldenek kínai továbbképzésekre, hogy az ott megszerzett tudás birtokában jobban meg tudják figyelni a hatalom számára kényelmetlen elemeket.

A lap ugandai forrásai szerint a tisztek nemcsak Kínában, de Algériában is részt vettek tanulmányúton, mivel ott már korábban kiépítették a fejlett megfigyelőrendszert.

A nemrég megbuktatott Abdel-Azíz Buteflika elnök rendszerének fenntartásában szintén közreműködött a Huawei, és már 2017-ben működött, és az algériai valamint ugandai szakemberek közösen írtak titkosított jelentést „Huawei intelligens videómegfigyelő rendszer” címmel az ugandai kormánynak.

Az algériai szakértők, kiket a Huawei főhadiszállásán képeztek ki, segítséget is nyújtottak Ugandának a cég megfigyelőrendszerével kapcsolatban – melyet a Huawei természetesen tagad, mondván soha nem adott el Algériának ilyen rendszereket.

Azonban nem csupán a Huawei nyújt támogatást az elnyomó rezsimeknek a kibermegfigyelés terén.

2016-ban az angol-német Lench IT Solutions nevű cég szerelte fel az ugandai kormányt a FinFisher nevű kémprogrammal, melyeket Wi-Fi hálózatokra lehet telepíteni, hogy az arra csatlakozó eszközöket megfertőzze, és lehetővé tegye a rajtuk zajló kommunikáció megfigyelését. A cég nem kommentálta az értesüléseket.

2017-ben, mielőtt komolyabbra fordult volna az együttműködés a Huawei-jel, egy izraeli cég is szállított kémszoftvert az ugandai kormánynak. Az NSO Group egy Pegasus szoftver alapján készült kémprogramot szállított a hatóságoknak, melyekkel okostelefonokon zajló kommunikációt lehet megfigyelni, azonban ez nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és ki se képezték a kezelőket a titkosított üzenetek feltörésére. A WSJ-nek megszólaló ugandai tiszt úgy fogalmazott,

„a képzés rövid volt, és nem túl kifinomult, ellenben azzal, amit a kínaiaktól kaptunk.”

Az izraeli kormány nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

via The Wall Street Journal