Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tizenéves lányokat tettek szexrabszolgává amerikai katonák Romániában, büntetlenül megúszták

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sokkoló tényfeltáró anyaggal jelentkezett a bukaresti Libertatea nevű bulvárlap hétfői száma, amelyben a nemrég országos botrányt keltett caracali gyilkosság hátterében álló maffiáról azt állítják, évtizedek óta működtetnek tizenéves lányokra épülő prostitúciót egy közeli, havasalföldi motelben. Fő klienseik közé a közeli amerikai tengerészeti támogatóbázis egységei és osztrák üzletemberek tartoztak, és ellenőrizték a nyugat felé irányuló lánykereskedelmet is.

A hatóságok a Libertatea összegzése szerint évek óta tudtak már arról, mi folyik nap, mint nap a Caracal és a Deveseluban található, az amerikai haditengerészet által működtetett bázis közötti No Name motelben, mégsem indítottak soha büntetőeljárást senki ellen, és még az egyébként a parlamenti politikusok által is rettegett különleges ügyészség (DIICOT), sem foglalkozott a caracali ügyekkel soha.

Az oknyomozás most feltárt részletei szerint a No Name motelben 14-16 éves lányokat bocsátottak a közeli bázis amerikai katonái, és egy ugyancsak a közelben lévő vízerőművet üzemeltető osztrák multicég, a Bauschutz Gmbh & Go vezetői rendelkezéésre, és mindezért ugyanaz a bűnözői kör volt felelős, amelynek egyik tagja július végén brutálisan meggyilkolta a 15 éves Alexandra Măcenașut, miután az értesítette elrablásáról a rendőrséget. Romániában miniszteri székekbe került botrány tört ki akkor amiatt, hogy Măcenașu hiába könyörgött a rendőröknek, hogy gyorsan jöjjenek érte, azok nem vették komolyan az ügyét.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

A mostani oknyomozás egy 2012-2015 között elvileg felgöngyölített lánykereskedelmi ügy nyomán indult el. Ezek alapján kiderült, hogy az akkor a No Name motel ügyében vizsgálódó Olt megyei helyettes csendőrkapitány, Nicolai Alexe azonos volt azzal, aki a mostani gyilkosság után végül távozni készült a posztjáról, de ebben az előző ügyben is felmerülhet, egyszerűen eltussolta a történteket.

Amerikai katonák THAAD rakétakilövőállást telepítenek az amerikai haditengerészet támogatóbázisán, Deveseulban, Romániában, 2019 április 11-én / Fotó: Jonathan Hill, Naval Support Facility Deveselu

A vádemelés után például egyetlen amerikai katonát sem idéztek be, még csak tanúskodni sem, holott közismert volt a környéken, hogy igénybe veszik a motel „szolgáltatásait.” Ezt a körülményt is magyarázhatja azonban, hogy a cikk szerint a caracali rendőrkapitányság emberei ugyancsak a Cocoș nevű bandavezér által üzemeltetett kiskorú bordély vendégeinek számítottak.

Az osztrák üzletembereket kihallgatás után egyszerűen útjukra engedték, végül 17 román állampolgár állt az ügyben bíróság elé, közülük hármat bizonyíték hiányában felmentettek, tízen megúszták felfüggesztett börtönbüntetéssel, négyen pedig 1-2 évre kerültek lakat alá.

Az ügy részletei megrázóak: egy kamaszlány például arról számolt be a lapnak, már a tizedik osztály elvégzése előtt elrabolták a caracali stricik, majd folytonos veréssel és erőszakkal kényszerítették az ügyfelek kiszolgálására, és az ezért kapott pénz nagy részét is elvették tőle. Amikor a forrás szerint ő ki akart lépni végül azzal fenyegették meg, ha így tesz, szülei megkapják az eddigi aktusokról készült, titkos kamerafelvételeket.

Az Oana néven bemutatott, színész által megformált nyilatkozó tanú szerint a közeli, NATO-rakétapajzsnál szolgálatot teljesítő amerikai katonáknak társai rendszeresen könyörögtek, szabadítsák meg őket a motelből, azok azonban nem törődtek velük, elvégezték amiért odamentek, majd fizetés után távoztak.

A történtekre és a vádakra az amerikai kormány még nem reagált. Az ügy viszont az Egyesült Államokban további hulámokat is kelthet, miután augusztus 10-én kiderült, manhattani börtönében holtan találtak rá Jeffrey Epstein pénzemberre, és botrányhősre, aki előzetes letartóztatásban sorozatos, gyermekeket is érintő prostitúció vádjával került bíróság elé.

A halál okaként a hatóságok öngyilkosságot állapítottak meg. Epstein korábbi partnere és személyi titkára Ghislaine Maxvell az események után eltűnt, egy korábbi, őt érintő és vádalkuval záruló 2017-es per anyagának augusztus 9-i nyilvánosságra kerülése után azonban kiderült, a vád szerint kiskorú lányok százait bocsátották előkelő ügyfeleik rendelkezésére a világ nagyvárosaiban.

Az Epstein ellen tanúskodó, nyilvánosságot is vállaló volt áldozatok szerint az ő prostitúciós hálózatában is csak úgy hemzsegtek a kilencvenes-kétezres években a Kelet-Európából származó kamaszlányok.

(Magyar Hang)

Címlapkép: Booking.com