Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hétvégén 360 tüntetőt vettek őrizetbe Hongkongban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tizedik hete tartanak a folyamatos tüntetések és blokádok Hongkongban, ahol szombat este is súlyos összecsapások voltak a rendőrök és a tiltakozók között, akik a Kínával kötendő kiadatási szerződés miatt kezdtek tüntetni, azonban azóta egyesek már a politikai vezetés távozását is követelik.

A rendőrség különböző kényszerítőeszközöket, többek között könnygázt, gumilövedékeket és botozást is bevetettek a tiltakozók ellen, hogy feloldják a blokádokat.

Továbbra is blokkolják a tüntetők a metrót, valamint a buszközlekedést a város több pontján is, esernyőket és egyéb tárgyakat raknak az ajtókba, melyek így nem tudnak bezáródni, ugyanakkor van olyan állomás is, melyen a rendőrség kérésére nem állnak meg a szerelvények.

Városszerte útelterelő-elemekből, az aszfaltból kiszakított kerítésekből és gyakorlatilag minden egyéb, kezük ügyébe akadó tárgyból barikádokat emeltek a tüntetők, akik az elmúlt időszak tapasztalataival felvértezve ezúttal is lézermutatókkal vakították el a rendőröket és a kamerákat.

A repülőtéren is folytatódik a blokád, továbbra is törölnek járatokat, ami a különleges jogállású Hongkong esetében igen fontos része a nemzetközi közlekedésnek, a tüntetők egy időre pedig az öböl alatt átvezető alagutat is blokkolták.

A tiltakozók egy rendőrörsöt is körülzártak, ahol a rendőrség szintén könnygázt vetett be, hogy felszabadítsa az épületet.

A frontvonalban sérüléseket szenvedett, könnygázzal lefújt, gumibotozott vagy gumilövedéktől eltalált tüntetőket önkéntes orvosok, ápolók valamint elsősegély-nyújtási ismeretekkel rendelkező civilek látják el.

A rendőrség ezúttal 360 tüntetőt tartóztatott le, többek között a hongkongi Cathay Pacific légitársaság egyik pilótáját, aki a városban tartózkodva csatlakozott a kormányellenes tüntetőkhöz, és akit emiatt a légitársaság politikai aktivitása miatt felfüggesztett.

Hongkongban korábban az általános sztrájkot is meghirdették, melynek keretében több szektor dolgozói is beszüntették a munkát.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Tajvannal és Kínával kötendő kiadatási egyezmény tervezete miatt törtek ki a tüntetések, mivel a város lakossága komolyan aggódik amiatt, hogy ez alapján a pekingi kormány bárki, neki nem tetsző embert kiadathasson és elítélhessen, ezzel súlyosan veszélyeztetve a jogbiztonságot.

A tüntetéssorozat céljai közé hamar bekerült a rendőri brutalitás elleni fellépés, valamint az ügy mentén szervezett tiltakozás egy idő után a kormányzó elit elleni elégedetlenség kifejeződésévé is vált, mivel a város lakosai féltik a Kínától való viszonylagos önállóságukat.

Az elégedetlenség és a hatalmas társadalmi ellenállás miatt ugyanis Hongkong kormányzója „halottnak” minősítette a kiadatási törvényt, azonban formálisan nem vonták vissza, és az ellenállók immár Carrie Lam lemondását is követelik.

Hongkong 1997-ig brit fennhatóság alatt volt, onnantól kezdve viszont Kínához tartozik. Speciális, autonóm területként működik, viszonyát az anyaországgal az „egy ország, két rendszer” elve szabályozza, mely szerint a városnak saját törvényhozása van, ahogy a gazdaság szabályozása is eltér a szárazföldi Kínáétól.

via Hong Kong Free Press / Reuters
Címlapkép: Wikipedia