Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Általános sztrájkot hirdettek Hongkongban, megbénult a város

Ez a cikk több mint 4 éves.

A hétfőre meghirdetett általános sztrájk megbénította Hongkongot, a demonstrálók akadályozzák a vonatok közlekedését, a nemzetközi repülőtér a menetrendhez képest jóval kevesebb járatot indít és fogad, miközben a kormányzat láthatóan egyelőre nem nagyon tud mit kezdeni a helyzettel – írja a Guardian.

Az eseményeket itt lehet élőben követni:

Az általános sztrájkhoz szervezetten csatlakozott a kormányzat több mint harminc osztálya, valamint többek között pilóták, egyéb repülési dolgozók, tanárok, építőipari dolgozók, valamint mérnökök is.

A hétvégén hét kerületben zajlottak összehangolt megmozdulások, a résztvevők parkokat, plázákat foglaltak el és több ezren a tüntetések védjegyének számító fekete ruházatot viseltek, arcukat pedig kendőkkel vagy sálakkal takarták el.

A városban kilencedik hete folyamatosak a tüntetések, és a kedélyek a hétvégén se csillapodtak

– ahogy arról ez a csodás képriport is beszámol.

A vasúti közlekedés, és a különleges státuszú város közlekedése szempontjából kiemelkedően fontos reptér megbénítása mellett a lakosok lezártak több fontos utat is, melyből konfliktusok is származtak, az Index információi szerint egy ponton egy autós a barikádba hajtott.

A hétvégi összecsapások során a rendőrség könnygázt és fizikai erőszakot vetett be a tüntetők ellen, akik csúzlikkal, téglákkal, miegymással felszerelkezve, többen motoros bukósisakban és gázálarcban harcoltak az erőszakszervezettel, a mindenhol jelenlévő kamerás megfigyelőrendszer hatásfokát pedig lézerfényekkel csökkentik. A rendőrség szerint június kilencedike óta 420 embert tartóztattak le, és 1000 könnygázgránátot lőttek ki.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Tajvannal és Kínával kötendő kiadatási egyezmény tervezete miatt törtek ki a tüntetések, mivel a város lakossága komolyan aggódik amiatt, hogy ez alapján a pekingi kormány bárki, neki nem tetsző embert kiadathasson és elítélhessen, ezzel súlyosan veszélyeztetve a jogbiztonságot.

A tüntetéssorozat céljai közé hamar bekerült a rendőri brutalitás elleni fellépés, valamint az ügy mentén szervezett tiltakozás egy idő után a kormányzó elit elleni elégedetlenség kifejeződésévé is vált, mivel a város lakosai féltik a Kínától való viszonylagos önállóságukat.

Az elégedetlenség és a hatalmas társadalmi ellenállás miatt ugyanis Hongkong kormányzója „halottnak” minősítette a kiadatási törvényt, azonban formálisan nem vonták vissza, és az ellenállók immár Carrie Lam lemondását is követelik.

Hongkong 1997-ig brit fennhatóság alatt volt, onnantól kezdve viszont Kínához tartozik. Speciális, autonóm területként működik, viszonyát az anyaországgal az „egy ország, két rendszer” elve szabályozza, mely szerint a városnak saját törvényhozása van, ahogy a gazdaság szabályozása is eltér a szárazföldi Kínáétól.

via Guardian