Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra százezrek tüntettek Hongkongban a kiadatási törvény és a rendőri túlkapások ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Immáron ez a hetedik hétvége, amikor óriási tömegek vonultak utcára Hongkongban a kiadatási törvény módosítása ellen, amely sokak szerint lehetővé tenné, hogy politikai menekülteket adjon ki Hongkong Kínának.

A vasárnapi tüntetésen a Bloomberg információi szerint 430 ezren vettek részt, ami bár kevesebb mint az utóbbi idők milliós nagyságrendű demonstrációi, a szervezők így is elégedettek voltak. A rendőrség úttorlaszokkal és kordonokkal védte a kormányzati, illetve a rendőrségi épületeket, az utcáról pedig eltávolították a fém kerítéseket, kukákat és egyéb mozdítható tárgyakat, amiket a tüntetők a korábbi megmozdulásokon barikádépítésre, illetve fegyverként használtak.

A tüntetés eredetileg a hongkongi legfelsőbb bíróságnál fejeződött volna be, a rendőrség azonban arra utasította a szervezőket, állítsák meg előbb a menetet, ennek azonban a helyi közszolgálati média szerint nem tettek eleget a tüntetők, és tovább haladtak a városközpont felé. A rendőrség nem véletlenül próbálta a tüntetőket távol tartani a kormányzati épületkomplexumtól: egy korábbi, július elsejei tüntetésen egy csoport betört a törvényhozás épületébe, és megrongálta az üléstermet.

A legfelsőbb bíróságot azért vették célba a tüntetők, mert a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet végleges visszavonásán kívül egy olyan független bizottság felállítását is követelték, amely kivizsgálná a demonstrálókkal szembeni rendőrségi intézkedések jogosságát. A tüntetők szerint ugyanis a korábbi megmozdulásokon a rendőrség gumilövedéket, könnygázt és gumibotot is használva több alkalommal túlzott erőszakot alkalmazott velük szemben.

A könnygáz ezúttal is előkerült: a rendőrség épp azokat oszlatja, akik a tüntetés után az utcán maradtak.

 

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet – melyet Carrie Lam hongkongi kormányzó a tüntetések nyomására július 9-én „halottnak” nyilvánított, de továbbra sem vont vissza -, lehetővé tenné, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

Az egykori brit gyarmat 1997 július 1-én került kínai fennhatóság alá, ám megőrizte részleges autonómiáját, így például független igazságszolgáltatással rendelkezik. Az elmúlt években azonban erősödött Peking befolyása, amely már korábbi években is tiltakozásokat váltott ki a városállamban.

A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel, ráadásul visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást, már lezárt ügyekben is.

A bírálók megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát. Sokan Peking növekvő befolyását, és ezzel párhuzamosan Hongkong demokratikus jellegének további csorbítását látják a törvénytervezetben.

A törvénytervezet elleni tüntetések a múlt hónapban többször is milliós tömeget vonzottak. A tüntetők a jogszabály teljes visszavonása mellett már Lam lemondását is követelték.

Érdekes fordulat ugyanakkor, hogy egy nappal korábban, szombaton százezren tüntettek a kormány és a rendőrség mellett is, békét követelve.

(The Guradian, MTI)
Címlapkép: Stephen McDonell / Twitter