Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhalasztották a kínai kiadatási törvény elfogadását Hongkongban, miután tüntetők tízezrei vették körbe a törvényhozást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Átmenetileg célt ért a Hongkongban napok óta az utcán, százezres és olykor milliós számban megjelenő tüntetők, miután a törvényhozás a második vitakörben elhalasztotta az ún. kínai kiadatási törvény elfogadását.

A törvénytervezet szerint az eddig autonóm és kiadatási- valamint menekültügyekben is liberálisabb Hongkongnak a törvény elfogadását fogva ki kellene adni mindenkit a szárazföldi kínai tartományoknak, akiket ott bírósági végzés szerint keresnek.

A tüntetők ma, helyi idő szerint reggel is városszerte gyűltek össze, tízezres számban, gyakorlatilagft leállítva ezzel a forgalmat. Különösen sokan gyülekeztek a törvényhozás épülete előtt, ahol a helyi képviselők a tömeg bejelentetlen megjelenésére reagálva elhalasztották a tervezet vitáját.

A hétvége folyamán minden nap több százezres tüntetéseket, vonulásokat tartottak a metropoliszban, a vasárnapi menet létszámat független források szerint elérte az egymillió főt, amely a 7,3 milliós lakosú Hong Kongban is rengeteg embert jelent.

A hétvégi tüntetések azonban az ott szigorúbb gyülekezési törvény által engedélyezett, tehát kontrollált demonstrációk voltak, a mai, a törvényhozás épülete és az Admiralitás metróállomás körül gyülekező tömegek azonban spontán, nem engedélyezett módon jelentek meg. A Guardian helyszíni tudósítója szerint éppen ezért mindenki feszültebb, ugyanakkor dühösebb is, mint például vasárnap, ugyanakkor sátrakkal, elsősegély-nyújtó helyekkel, tehát igencsak szervezetten jelentek meg.

A várakozásoknak megfelelően a több tízezres tömeget a rendőrség magyar idő szerint 9.43 körül oszlatni kezdte a parlament előtt, a demonstrálók első sorai nyomakodni kezdtek a rendőrsorfallal, a rendfenntartók már az eddigi demonstrációkon is használtak oszlató eszközöket, pl. vízágyúkat, de mivel a polgári engedetlenségi mozgalomra hívó ellenzék mára már nem jelentette be a tiltakozásokat, további eszkalációra is számítani lehet, egyes meg nem erősített riportok szerint a rohamrendőrök magyar idő szerint délelőtt 10 óra előtt pár perccel már könnygázgránátokat is bevetettek.

Az események élőben is követhetőek, itt:

A tüntetők között egyébként a régi, 1997 előtti brit fennhatóság helyi elitjének tagjai is ott vannak. Anszon Csan, aki Hongkong utolsó brit kormányzója, Chris Patten alatt szolgált városi vezetőként a a BBC 4-es rádiócsatornájának azt mondta, a kiadatási törvény „utolsó szalmaszál” volt Kínával amúgy is gyanakvó polgártársai szemében, Nagy-Britanniának pedig „kötelessége lenne a törvényességet biztosítania” Hongkongban.

A tiltakozók, akik az elmúlt években többször tartottak óriási tüntetéseket egyes kínai beavatkozások ellen hongkongi ügyekbe, most úgy vélik, a kiadatási törvény a város autonómiájának egyik legfontosabb és utolsó tégláját venné ki és egyre közelebb hozná a még szabad sajtóval, és bíróságokkal rendelkező Hong Kongban is a Hszi Csin-ping főtitkár alatt egyre autoriterebb Kínai Népköztársaság teljes uralmát.

Peking: Az USA maradjon távol Hongkong belügyeitől

A napok óta tartó tiltakozás a függetlenségét egyre kevésbé őrző városban éles reakciókat váltott ki Pekingben is. Lu Kang, a népköztársaság külügyminisztériumának szóvivője pedig felszólította az USA kormányát: „ne avatkozzon bele Hongkong belügyeibe.”

Az éles üzenet az amerikai-kínai kereskedelmi háború kellős közepén azután érkezett, hogy Mike Pompeo, Donald Trump külügyminisztere a múlt héten Washingtonban fogadta a Peking ellen március óta tiltakozó hongkongi mozgalom főbb vezetőit. Kína ezenkívül anyagi finanszírozással, és politikai befolyásolással is vádolja Washingtont a politikai feszültségeket követően.

 

(The Guardian)