Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Marxista diákok tüntetnek Kínában a párt elnyomása ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Financial Times írta meg, hogy Kína egyik elitegyetemén a diákok a marxista hallgatók ellehetetlenítése ellen protestáltak, mert Peking egyre erélyesebben lép fel az „illegális politikai tevékenységekkel” szemben. A nagyjából egy tucat diák a Marxizmus Tanszék előtt azt követelte, hogy hagyjanak fel az erőszakkal az egyetemen, és engedjék működni a marxista diákcsoportot.

Biztonsági őrök és tanárok próbálták blokkolni a demonstrációt, elvették a transzparenseiket, valakinek a szemüvegét is, és megpróbálták szétválasztani a diákokat egymástól. Akik felvételeket akartak készíteni az eseményről, azokkal szemben eljártak a biztonságiak. A hallgatók körülbelül két órán keresztül tudták tartani magukat, de végül külön termekbe zárták őket.

Júliusban tömegesen tartóztattak le munkajogi aktivistákat Sencsenben egy gyárnál, azóta a rendőrség és az egyetemek megpróbálják elhallgattatni a velük szolidáris országos hallgatói csoportot. A diákok közül sokan járnak kínai elitegyetemekre és maoista marxistaként identifikálják magukat.

Nagyjából 15 diákot tartottak fogva a nyári eset óta, egy munkásokkal szolidáris csoport szerint többen nem tudtak ügyvéddel konzultálni, és voltak, akik a többiekkel sem tarthatták a kapcsolatot.

Bár a kormány hivatalosan kommunistaként tartja magát számon, továbbá kötelező tárgy a kínai egyetemeken a marxizmus, Peking egyáltalán nem tolerál olyan politikai tevékenységeket és szerveződéseket, amelyek fölött nem ő gyakorolja kontrollt. Pun Ngai, a Hongkongi Egyetem szociológia tanára szerint a Kínában növekvő egyenlőtlenségek miatt fokozódott az érdeklődés Mao és a forradalmi szellem iránt.

A Pekingi Egyetemen egy tanárt is őrizetbe vettek, aki Mao születésének évfordulója miatt egy rendezvényt akart szervezni és az interneten csatlakozásra buzdította a baloldali hallgatókat. A sencseni munkásokkal szolidarizáló csoport egy posztjában azt írta, hogy van a hallgatóknak ma egy része, amelyik emlékszik Mao tanítására, vagyis hogy a fiatalságnak és a munkásságnak össze kell fognia.

A világban nagyon sok akadémikus kiállt a baloldali fiatalok mellett, a Cornell Egyetem két diákcsere programot is leállított a pekingi Renmin Egyetemmel és kifejezték aggodalmukat a diákok biztonságának korlátozása és az előadók autonómiájának visszaszorítása miatt.

(Financial Times)
Címlapkép: Wikimedia Commons