Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb hónappal hosszabbították meg Ahmed H. őrizetét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szeptember tizenötödikéig hosszabbították meg Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét, írja a Magyar Narancs.

A szír származású Ahmed H.-t 2015. szeptember 16-án, a szerb határ lezárását követő úgynevezett „röszkei zavargásban” való részvétele miatt tartóztatták le, a magyar ügyészség azzal vádolta, hogy köveket dobált a röszkei átkelőnél a rendőrökre, megafonba beszélve próbálta irányítani a menekülteket, a rendőröket pedig erőszakkal próbálta rávenni, hogy engedjék be őket Magyarországra, mindezt végül terrorcselekménynek minősítették.

A férfi januárban töltötte le 2015. szeptemberi elfogatásától számított, ötéves büntetésének kétharmadát, negyven hónapot. Januárban megírtuk, hogy ideiglenes szabadlábra helyezése után vélhetően kitoloncolják a férfit Magyarországról, ám a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal kiutasítási végrehajtás miatt később elrendelte idegenrendészeti őrizetét, aminek időtartamát azóta is folyamatosan kitolják.

Az őrizetet ugyanis legalább addig kell meghosszabbítaniuk, amíg a kiutazás feltételei nem teljesülnek, de Ahmed H. jelenleg nem rendelkezik érvényes okmányokkal. Ezt az őt befogadni köteles országoknak kellene intéznie, miattuk csúszik fél éve az ügy.

A férfit tavaly márciusban ítélték hét év fegyházra és tiltották ki tíz évre Magyarországról, a határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettéért. A szegedi Ítélőtábla végül jogerősen öt év börtönre módosította a büntetést.

A férfi ekkor az utolsó szó jogán arra kérte a bírót, hogy igazságos döntést hozzon. Ezek után azt mondta, úgy érzi: van, amiben ártatlan, van, amiben bűnös, de már nagyon sokat volt börtönben, és hazamenne a családjához.

Ahmed H. ügyéről ide kattintva olvashatsz részletesen.