Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

7 év fegyházat kapott és 10 évre kitiltották Magyarországról Ahmed H-t

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ítélethozatallal zárult ma a megismételt első fokú tárgyalássorozat a „röszkei terroristaperben” – írja az Index.

A szír Ahmed H.-t 2015. szeptember 16-án, a szerb határ lezárását követő ún. „röszkei zavargásban” való részvétele miatt tartóztatták le, a magyar ügyészség terrorcselekménnyel vádolta.

2016. november 30-án a Szegedi Törvényszék első fokon bűnösnek találta, és tíz év fegyházra ítélte, ám 2017 júniusában a másodfokú bíróság ezt az ítéletet – a bizonyítékok nem megfelelő mérlegelése miatt – hatályon kívül helyezte, az ügy tárgyalása 2017. októberében indult újra első fokról. A Kúria időközben a legfőbb ügyész kérdésére válaszul kimondta, hogy az Ahmed H. ellen hozott elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése törvénysértő volt, ez azonban elvben a megismételt eljárás menetét nem érintette.

Idén januárban több tárgyalási napra is sor került (ezekről itt írtunk bővebben), az új elsőfokú eljárás korábbi tárgyalásairól készült tudósításaink pedig itt olvashatóak: Kaotikus rendőrvallomások Ahmed H. perében Újra bíróság előtt Ahmed H., a Fidesz „megafonos terroristája

Ahmed H.-t azzal vádolták, hogy köveket dobált a röszkei átkelőnél a rendőrökre, megafonba beszélve próbálta irányítani a menekülteket, a rendőröket pedig erőszakkal próbálta rávenni, hogy engedjék be őket Magyarországra. Hogy milyen kitüntetett figyelemmel kísérte a migránsokkal való riogatás idején a magyar kormány az ügyet, azt talán az is jól szemlélteti, hogy Orbán Viktor már az Ahmed H. letartóztatása előtti napon egy, a határon elfogott „azonosított terroristáról” beszélt. Sőt, még a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációban is felbukkant a neve, idén januárban, tehát még jócskán a per befejezése előtt pedig már a kormány Facebook-oldalán is kattintható volt az a képgaléria, amelynek Ahmed H. egy terrorista volt a címe – ami azért felvet néhány kérdést, főleg, hogy a galéria leírásában ez áll: „Felháborító, hogy a Soros által támogatott szervezetek és a bevándorláspárti brüsszeli politikusok nyomást gyakorolnak a magyar bíróságra egy terrorista szabadon engedéséért.”

Ahmed H.-t ma 7 év fegyházbüntetésre ítélték és 10 évre kitiltották Magyarország területéről.

Ahmed H. másodfokú pere 2017. októberében. Fotó: Pál Anna Viktória

Ahmed H. több évnyi előzetes börtön után az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát.

„Arra kérem a bíróságot, hogy egy igazságos döntést hozzon a számomra. Már túl sokat voltam itt, vissza szeretnék menni a gyerekeimhez.”

A bíróság társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében és védett határzár átlépése bűntettében találta bűnösnek.

(Via Index)

Címlapkép: Ahmed H. másodfokú pere 2017. októberében. Fotó: Pál Anna Viktória