Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Coca-Cola azt állítja, eredetileg is tervezett plakátcseréről van szó az LGBT-kampányukban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 12.40: A 24.hu-nak nyilatkozó szóvivő szerint a Coca-Cola Magyarország a Sziget-fesztiválhoz kapcsolódó kampányának ezt a szakaszát is csak 3 naposra tervezte, így az eredeti elgondolásoknak megfelelően kerülnek most le városszerte a poszterek, helyükre pedig szivárvány-színű kólásüvegeket ábrázoló plakátok kerülnek majd ki.

Így az italgyártó cég szerint a csere oka nem a kritika volt.

A 24.hu tájékoztatása szerint a Coca-Cola újakra cseréli eddigi, Love is Love, (a szerelem az szerelem) című kampányának részeként kirakott, jobboldali körökben felháborodást kiváltó plakátjait.

A cég szerda délelőtti közleményéből derült ki a fejlemény, ám az még nem teljesen világos, hogy a politikai felháborodás miatt cserélik a reklámanyagokat, vagy eleve így volt ütemezve a kampány.

A Coca-Cola Love is Love, (a szerelem az szerelem) című kampánya elleni, jobboldali médiában szervezett tiltakozás és felháborodás azután tört ki, miután a plakátkampány keretében a multinacionális cég kiállt az LGBT+ emberek egyenjogúságáért és elfogadásáért is.

A kampányban számos ellenzéki politikus és közszereplő is kiállt a megtámadott plakátok és az LGBT-jogok mellett, míg a fideszes Boldog István és különböző szélsőjobboldali csoportok azok leszedéséért foglaltak állást.

Ahogy arról szerda délelőtt a Mérce is beszámolt, kedd éjjel önmagukat „hazafiaknak” tituláló, eltakart arcú emberek videóra vették, és publikálták, ahogyan megrongálnak több, Coca-Colás plakátot is, buszmegállókban és metrómegállókban is.

Az „Operation Shattered Triangle”-nek elnevezett videón (a homoszexuálisokra utaló, a náci Németországban táborban kötelező viselésre előírt „rózsaszín háromszög” „szétvert háromszög” néven szerepel angol nyelvű címben) az látszik, ahogyan főleg kora este, és éjszaka fiatalok a két férfit, valamint két nőt intim helyzetben együtt ábrázoló reklámplakátokat kiszedik a tárolóikból, majd széttépve, összegyűrve a járdára dobják azokat.

A napokban a kormánypárti Pesti Srácok médiatermék jelentetett meg egy sokakban felháborodást kiváltó reakciót a kampányra, amelyben azt írta a szerző, hogy

„Tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni (sőt, a francnak se hiányoznának a mozgólépcsőnyi és buszmegállónyi hirdetések), miközben nem gyűlöljük a mozgássérülteket, nem akarjuk bántani és kirekeszteni őket, sőt akadálymentesített feljárókat építünk nekik, ahol csak lehet.”

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a bejegyzés megjelenése után közleményben tiltakozott a mozgássérült emberek méltóságának megsértése ellen.

A Mérce az ügyben több véleménycikket is közölt, például ezt és ezt.