Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ne használják fel gyűlöletkeltés céljára”: bocsánatkérést várnak a mozgáskorlátozottak a PestiSrácoktól

Ez a cikk több mint 4 éves.
Ahogy azt a Mérce megírta ma, a PestiSrácokon jelent meg egy vélemény a Coca-Cola plakátkampányáról, amelyben a következő hasonlattal igyekezett a szerző érzékeltetni, mennyire nem szívesen tekint meg egymást szerető, és közben kólát szörpölő, azonos nemű párokat:

„Tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni (sőt, a francnak se hiányoznának a mozgólépcsőnyi és buszmegállónyi hirdetések), miközben nem gyűlöljük a mozgássérülteket, nem akarjuk bántani és kirekeszteni őket, sőt akadálymentesített feljárókat építünk nekik, ahol csak lehet.”

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége reagált a PestiSrácok cikkére, méghozzá az alábbi módon:

„A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége határozottan visszautasít minden olyan megnyilvánulást, amely a mozgáskorlátozott, kerekesszékes emberek emberi méltóságát sérti. Tiltakozunk a közösségünket érő jogsértő, kirekesztő és megalázó kinyilvánítások ellen. Mélységesen sértőnek és felháborítónak tartjuk a pestisracok.hu „Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!” c. írást.

Magyarország az Alaptörvényben deklarálta a mozgáskorlátozott embereket megillető jogokat, emberi méltóságuk védelmét, és külön intézkedésekkel védi a fogyatékkal élő embereket. Ennek szellemében az érdekükben tett intézkedések állami kötelezettségek, nem egyéni kegy gyakorlása. A mozgáskorlátozott embereket ugyanazon jogok illetik meg, mint a társadalom többi tagját, beleértve a közösségi életben való részvételt is. A mozgáskorlátozottság egy állapot, amivel élni és megélni kell a mindennapokat, úgy, ahogy azt, minden ember teszi. A kerekesszékes emberek nem kérnek sajnálatot, csak ugyanazokat a törvényben biztosított jogokat, mint a társadalom valamennyi tagja.  Elvárjuk, hogy a mozgáskorlátozott embereket, az ő helyzetüket ne használják fel gyűlöletkeltés céljára, a cikk írója pedig kérjen bocsánatot a kerekesszékes emberektől!”

A PestiSrácok egyelőre nem kért bocsánatot, vélhetően azonban a témára ki fognak térni ma 19 órakor kezdődő, Polbeat című műsorukban. Kíváncsian várjuk, mi mondanivalójuk akad még.