Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demonstratív nagygyűlésre készülnek a magyar orvosok

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) által készített felmérést kitöltő orvosok 97 százaléka egyetért azzal, hogy a kamara demonstrációt szervezzen, írja a Medical Online. A szakmai érdekképviselet ugyanis hiába tárgyal a kormánnyal, úgy tűnik: idén sem lesz béremelés.

A MOK felmérése azt vizsgálta, mekkora hajlandóságot mutatnak az orvosok egy erődemonstrációra, aminek célja a beígért fizetésemelés kiharcolása lenne. A kitöltők online szavazhattak, négy opció közül választva:

  • nyomásgyakorlásként felmondja az önként vállalt túlórák teljesítését, csak a kötelező munkaidőben hajlandó dolgozni,
  • résztvenne demonstratív nagygyűlésen, ahol határozott válaszokat várnak a meghívott döntéshozóktól, mit kívánnak tenni az orvosok helyzetének gyors javítására
  • bár a célokkal egyetért, azért tevékenyen akciózni nem tud vagy nem akar
  • nem ért egyet azzal, hogy a tárgyaláson kívül bármely egyéb eszközzel éljen a az orvosi kamara.

A MOK szerint béremelési követelések teljesítése különösen a paraszolvencia (hálapénz) megszűnése miatt szükséges.  Emellett a Kamara kifejezte észrevételeit az idős orvosok méltatlan helyzetével kapcsolatban is. Mindezekkel pedig az 5188 kitöltő közül 5020 egyetértett; a két legnépszerűbb válasz az első két opció volt.

A Medical Online értesülései szerint a demonstrálni kívánók magas száma miatt a Kamara már el is kezdte szervezni a demonstratív nagygyűlést, az idejéről és helyéről később nyilatkoznak.

Az egészségügy és az orvosok helyezéről az elmúlt hetekben is sokat írtunk: egy Békés megyei kórházban például akkora emberhiány van, hogy a nem teljesen gyógyult betegeket hazaküldték, máshol pedig a befuccsolt klímarendszer miatt arra kell figyelniük az orvosoknak, hogy a verejtékük nehogy rácsöppenjen arra, akit éppen műtenek.