Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több budapesti kórházban nem működik a klíma, a műtétek közben megsülnek az orvosok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egymás után romlanak el a nagy, budapesti kórházak klímái: előző héten a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi kórházában vált használhatatlanná a klíma, előtte pedig a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban és a Szent Imrében mondta fel a szolgálatot a berendezés, írja az Index.

Azon túl, hogy klíma nélkül értelemszerűen nehéz túlélni az idei nyarat, az egészségügyben dolgozók számára külön veszélyeket tartogat a helyzet: a műtősök például sok esetben speciális öltözékben kell, hogy munkájukat végezzék, ami nyári melegben elviselhetetlenül kényelmetlen. De amellett, hogy ilyenkor a koncentrációs képesség is gyengül, ami egy bonyolult beavatkozásnál nem túl pozitív tényező,

az orvosok verejtéke is könnyedén fertőzéseket okozhat.

Az Index beszámolója szerint a Kútvölgyi kórház orvosai több, mint harminc fokokban műtenek és volt már rá példa, hogy emiatt rosszul lett egy alkalmazott, a sebészek pedig homlokra kötött kendővel próbálják felfogni az izzadtságot.

Az elromlott klímák miatt a kórházi dolgozók kénytelenek átszervezni a műtéteket: a Jahn Ferencben például a beavatkozásokat a kötözőhelyiségben végezték el, amikor már nem volt más választásuk. A kórházban az Index szerint már évek óta rosszul működik a klímaberendezés, ám ezen a nyáron végleg feladta, így minimum két napig nem működött.

A lap levelére válaszolva a kórház azt írta, hogy a klíma javításához szükséges alkatrészeket már megrendelték, fontos műtét így sem maradt el, átszervezéssel mindent megoldottak.

A kórházak általában úgy próbálnak enyhíteni az ilyen helyzeten, hogy mobilklímákat vesznek a műtőkbe: ám ez nem túl jó megoldás, mert ezek a klímák nem sterilek, a bennük megtelepedő szennyeződések tovább növelik a fertőződés veszélyét.

A Semmelweis Egyetem még előző héten adott ki egy nyilatkozatot, amiben cáfolják, hogy nagy gond lenne: a jelenleg üzemben lévő klímarendszer „a telepítéskori szakmai előírások alapján 35°C külső hőmérsékletre lettek tervezve”, tehát nem csoda, hogy a mostani időjárásban nem bírja klíma. Ennek ellenére szerintük a hűtőrendszer karbantartása, korszerűsítése folyamatban van, addig pedig a fent is említett átszervezős módszerrel oldják meg a műtéteket.

Címlapkép: MTI Fotó: Szigetvári Zsolt