Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb fideszes jelölt csúszik le egy Európai Parlamenti szakbizottsági posztról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 17:30: Időközben a lejjebb is említett Bocskor Andrea szavazását is elhalasztották. A képviselő a kulturális és oktatási szakbizottság egyik alelnöke lett volna, ezt a pozíciót töltöttbe be az elmúlt öt évben is. Bocskorról szintén szeptemberben szavazhatnak újra.

Korábban írtuk: június elején a Néppárt öt fideszes jelöltjéből hármat nem választottak meg az Európai Parlament szakbizottságainak vezetésébe, így valószínűleg ezért halasztják el a Hidvéghi Balázs személyéről szóló szavazást is.

Az európai parlamenti szakbizottságok és albizottságok elnökeit és alelnökeit a bizottságok alakuló ülésén választják meg, amelyeket két héttel ezelőtt tartottak. Hidvéghi Balázs és Bocskor Andrea személye kapcsán viták alakultak ki a frakciók képviselői között a bizottságokon belül, Trócsányi László személyének megtárgyalásáig pedig el sem jutottak, a döntést mindhármuk esetében  elnapolták.

Hidvéghi Balázs szavazását így másodjára tolják, most szeptember az új időpont. A szavazás eltolásáról Donáth Anna hivatalos oldalán írt:

A momentumos EP-képviselő szerint a Néppárt „megijedt” az eredményektől, félnek, hogy a Fidesz megítélése miatt még egy jelöltjük elbukik a szavazáson.

Hidvéghi-t a LIBE, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság alelnökének jelölték. A szavazás elhalaszása azzal is magyarázható, hogy vélhetően a Néppártban is rájöttek: egy ilyen pozícióra nem fognak megválasztani fideszes jelöltet. Ezzel pedig elbuknának egy fontos, alelnöki helyet, ráadásul ez a bizottság kíséri figyelemmel a magyar kormány jogállamiságot lebontó törekvéseit is.

Egy olyan bizottság élére, ami pont ennek biztosítására hivatott, nem engedhetünk olyanokat, akik eddig is mindent megtettek annak érdekében, hogy rombolják Magyarországon a jogállamot és a demokráciát.

-írja Donáth.

Az, hogy már másodszor tolják el a Hidvéghi személyéről szóló szavazást, akár azt is jelezheti, hogy olyan képviselőre akarják lecserélni, aki „nem Európa-ellenes” pártból származik.

Nem ez lenne az első eset, hogy ilyesmi történik: a lengyel PiS, azaz a Jog és Igazságosság konzervatív párt egyik tagját, Beata Szydlo volt miniszterelnököt Foglalkoztatásügyi Bizottság elnöki pozíciójára jelölték, de nem lett megszavazva.