Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

ENSZ-jelentésben szólították fel a kormányt, hogy fejezze be menedékkérő gyerekek fogvatartását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az ENSZ egyik magas rangú tisztviselője, Felipe Gonzalez Morales menekültügyi raportőr felszólította Magyarországot, hogy hagyjon fel a menedékkérők börtönszerű tranzitzónában tartásával – írja a 24.hu.

Morales 8 napot tartózkodott Magyarországon, ezalatt tranzitzónákat és befogadó központokat látogatott meg, menedékkérőkkel és bevándorló munkavállalókkal beszélt, valamint konzultált az illetékes hatóságokkal és kormányzati szereplőkkel is.

Az általa közölt jelentésben megállapítja, hogy a déli határnál kb. 280 ember vesztegel, és az ott lévők 60%-a gyermek, sokakat több, mint 1 éve tartanak fogva. A gyermekek mozgása erőteljesen korlátozva van, miközben több olyan, üresen álló intézmény is van, ahova mehetnének – jegyzi meg.

Emellett többek között arról számol be, hogy

  • szögesdrót van a kísérő nélküli menedékjogot kérő gyermekek, kisgyermekes menedékkérő családok és terhes nők szállásául szolgáló konténerek tetején is
  • mindenhova fegyveres őrök kísérik a menedékkérőket, volt rá alkalom, hogy egy terhes nőt 17 őr kísért a kórházba
  • csak korlátozott orvosi és pszichológiai ellátás van, és nem áll rendelkezésre sem nőgyógyász, sem gyermekorvos, annak ellenére, hogy a nagy részük nő vagy gyermek, „súlyos krónikus betegségekben vagy rákban szenvedő nőket és gyermekeket hónapokig nem kezelnek”
  • az egyik menedékkérő nő 5 napig volt az ágyhoz bilincselve a helyi kórházban, elegendő táplálék nélkül

Látogatása során a tranzitzónákban tartózkodó menedékkérők csalódottságukat és kétségbeesésüket fejezték ki a helyzetükkel kapcsolatban felé.

Morales szerint a menedékkérők automatikus fogva tartása sérti a nemzetközi emberi jogi normákat, és azt írja:

„Kérem Magyarországot, hogy vessen véget a gyermekek közigazgatási őrizetbe vételének, akár családjukkal vannak, akár kísérő nélkül, és vizsgálja meg a gyermekes családok és a kísérő nélküli kiskorúak fogva tartásának alternatíváit, mivel a fogva tartás soha nem szolgálhatja a gyermek mindenek fölötti érdekét”.

Emellett köszönetet mondott azoknak a civil szervezeteknek, akik segítenek a menekültek jogainak a tiszteletben tartásában „egy olyan időszakban, amikor globális együttműködésre és szolidaritásra van szükség”.

A magyar kormánnyal kapcsolatban azt is megjegyzi: bevándorlóellenes retorikája ellenére 2018-ban közel ötvenezer bevándorló kapott munkavállalói vízumot Magyarországon, köztük több mint tizenhatezer ukrán, és sokan Szerbiából és Kínából. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramon keresztül pedig 2019-2020-as tanévre több, mint 5000 diák érkezik olyan országokból, mint Irán, Irak vagy Szíria, hogy Magyarországon tanuljon, amit üdvözlendőnek tart.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az utóbbi hónapokban többször is ellátogatott a röszkei tranzitzónába. Áprilisban arról számolt be, hogy legális eljárásként fogják fel a hatóságok, ha egy elutasított, de az idegenrendészeti eljárás idejére még a tranzitban tartott menekültek nem kaptak tőlük élelmet, csak akkor, ha azt megvásárolják.

Illetve arról is beszélt, hogy a tranzit „családi részlegében” egy olyan helyet is látott, amelyet különösebb szépítés nélkül csak úgy tud leírni, azok „börtönóvodák”, ahol kiskorúakat tartanak szögesdrótok között.

Legutóbbi, július eleji látogatása során pedig azzal szembesült, hogy az ott tartott gyermekek között agydaganatos, siketnéma és kísérő nélküli kiskorú is van.

Címlapkép: Fotó: Röszke és Horgos határkerítés. / Csoszó Gabriella, Freedoc