Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy agydaganatos, egy siketnéma és egy kísérő nélküli kiskorú is a röszkei tranzitzónában ragadt

Ez a cikk több mint 4 éves.

133-an tartózkodnak jelenleg a röszkei tranzitzónában – köztük 77 gyermek – mondta el szerda délután Szél Bernadett és Bősz Anett Röszkén, ahol a tranzitzónát tekintették meg.

A beszámolójuk szerint találkoztak:

  • 5 éves kislánnyal, aki azt kérdezte az anyjától: anya, mit követtél el, hogy börtönben vagyunk?
  • 17 éves kiskorúval, aki kísérő nélkül van a táborban egy önálló szektorban
  • olyannal, aki a menekültútvonalon született
  • siketnéma gyermekkel
  • és egy 10 éves, agydaganatos kislánnyal is, akinek a betegségét út közben diagnosztizálták, és ő is csak a kemoterápiás kezelések alkalmával hagyhatja el a tranzitzónát.

Szél elmondta, hogy borzalmasan rossznak tartja azt a rendszert, ami ilyen szinten bezárva tartja a gyermekeket. El sem tudja képzelni, hogy lehet hónapokat, sőt éveket kibírni ilyen körülmények között. Az életminősége ezeknek az embereknek iszonyatosan rossz itt, nincs arra épeszű magyarázat, hogy miért tartják ezeket a gyermekeket bezárva  – tette hozzá.

Szél Bernadett kedden egy törvényjavaslatot is benyújtott, amelynek értelmében legalább a gyermekeket kiengednék a tranzitzónából. Bősz Anett pedig könyvgyűjtést szervez a táborban lévő kiskorúaknak, akik szerint – bár találkozhatnak pedagógusokkal – nem nagyon van mit csinálni a tranzitzónában.

Szél többedmagával áprilisban is ellátogatott Röszkére, akkor arról számolt be, hogy legális eljárásként fogják fel a hatóságok, ha egy elutasított, de az idegenrendészeti eljárás idejére még a tranzitban tartott menekültek nem kaptak tőlük élelmet, csak akkor, ha azt megvásárolják.

Illetve arról is részletesen beszámolt, hogy a tranzit „családi részlegében” egy olyan helyet is látott, amelyet különösebb szépítés nélkül csak úgy tud leírni, azok „börtönóvodák”, ahol kiskorúakat tartanak szögesdrótok között.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs