Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salvini deportálná az állampolgársággal nem rendelkező cigányokat Olaszországból

Ez a cikk több mint 1 éves.

A 444 írta meg a DW nyomán, hogy Matteo Salvini, Olaszország szélsőjobboldali belügyminisztere és miniszterelnök-helyettese – és egyes vélemények szerint az ország de facto vezetője – kedden megköröztetett a minisztérium területi irodái között egy levelet, miszerint

a szerveknek két héten belül listázniuk kell a környékükön lévő cigánytelepeket.

Az intézkedés a kormány azon célját szolgálja, hogy sikerüljön

„bizonyítani az illegális táborokat hogy fel lehessen állítani egy kitelepítési tervet”.

Az Európai Tanács adatai szerint az Unióban Olaszországban az egyik legkisebb a cigányság aránya a teljes népességre vetítve, a 60,6 milliós lakosságú országban mindössze 120-180.000, valamely cigány népcsoporthoz tartozó ember él, vagyis a lakosság 2-3 ezrelékét teszik ki.

Mindez nem akadályozza meg az olasz belügyminisztert abban, hogy az országban évszázadok óta jelenlévő etnikumra is kiterjessze idegengyűlölő propagandáját, és a civilizációs végveszély forrásaként beállított menekültekhez hasonlóan az olaszországi cigányokat is kizárja a társadalomból.

Az Olaszországban élő, különböző cigány közösségek tagjainak egyébként több, mint fele rendelkezik olasz állampolgársággal, és a DW szerint integráns részei a többségi társadalomnak, ugyanakkor – akárcsak Magyarországon – a mai napig rendszeresen esnek gyűlölet-bűncselekmények áldozatául, különösen a szegényebbek, akik közül sokat illegális telepeken élnek.

Az Associazione 21 Luglio szervezet szerint 2017-ben nagyjából 26.000 fő élt közülük átmeneti menedékeken és szükségszállásokon.

Salvini cigányellenes, rasszista hadjáratának célja, hogy az állampolgársággal nem rendelkező, Olaszországban élő cigányokat deportálja az országból és visszaküldi oda, ahol papírjaik szerint regisztrálva vannak az adott ország polgáraiként.

Nem először jut eszébe – Salvini már tavaly fejébe vette, hogy megszámlálja az olaszországi cigányokat, hogy kiutasíthassa azokat, akiknek nincsenek papírjaik, javaslata azonban akkor elbukott, még pártja, a Liga koalíciós partnere, az Öt Csillag mozgalom is elítélte rasszizmusa miatt. Apropó Liga: az újkorában szeparatista, Északi Liga annak idején a délieket vádolta élősködéssel, azonban mióta egész Olaszország támogatásáért kell küzdenie, Salvini bámulatos tempóban talál új ellenséget, amennyiben szükség van rá. És politikája lényegéből fakadóan szükség van.

Salvini politikájának egyik alappillére az idegenellenesség, igyekszik úgy lavírozni hogy egyetlen menekültet se kelljen az országnak befogadnia, és azon van, hogy a már Olaszországban tartózkodókat is kiutasítsa, miközben nem engedi kikötni a menekülteket mentő hajókat – gazdag orosz üzletemberekkel azonban szívesen szóba áll, amennyiben politikai esélyeinek javításáról van szó.

Valószínűleg mivel csökkent a mediterrán útvonalon – jellemzően Olaszországon keresztül – Európába érkező menedékkérők száma, az olasz kormány kénytelen volt találni egy másik jellemzően szegény, könnyen démonizálható és idegennek kikiáltható csoportot, így ügyeletes ellenségként kapóra jött az országban egyébként évszázadok óta jelen lévő cigányság.

444 / DW