Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hangfelvétel került elő arról, hogy Salvini embere orosz üzletemberekkel tárgyalt tiltott pártfinanszírozásról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az olasz L’Espresso nevű lap már az éve elején is pedzegette, a Buzzfeed most bizonyítékot talált arra, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter egyik közeli szövetségese orosz üzletemberekkel tárgyalt egy moszkvai hotelben Salvini szélsőjobboldali pártja, a Liga orosz olajpénzekkel való támogatásáról. A brit híroldal azt állítja, titkos hangfelvétel került a birtokukba az olasz-orosz találkozóról.

A hangfelvétel a Buzzfeed állítása szerint tavaly októberben készült egy találkozón, amelyen a Liga, illetve a Kreml képviselői egyeztettek. A felvételből – amelynek teljes leirata itt érhető el – kiderül, hogy Gianluca Savoini, Salvini korábbi szóvivője, a Lombardia Russia vállalkozói szövetség elnöke többedmagával arról tárgyal ismeretlen oroszokkal, hogy a Liga európai parlamenti kampányát orosz forrásokból finanszírozzák.

A hangfelvétel szerint arról volt szó a találkozón, hogy a Rosznyeft orosz állami energiakonszern 3 millió tonna üzemanyagot adna el az Eni olasz olajcégnek, kb. 1,5 milliárd dollárért, ami az akkori árak szerint egyben 65 millió dolláros kedvezményt is jelentett, ez a különbözet pedig közvetítőkön keresztül vándorolna a Ligához. Egy ilyen üzlet nyilvánvalóan kimerítené az olasz törvények szerint is a tiltott pártfinanszírozás fogalmát.

A hangfelvételen az is elhangzik Savoini szájából:

„Meg akarjuk változtatni Európát. Az új Európának sokkal közelebb kell állnia Oroszországhoz.”

Magyarországot is említik a felvételen – szúrta ki a 444 -, amikor az olasz fél ezt mondja az orosznak:

„Salvini az első ember, aki meg akarja változtatni egész Európát. A szövetségeseinkkel és kollégáinkkal meg más pártokkal Európában. Az FPÖ Ausztriában, az AfD Németországban, Franciaországban Madame Le Pen, és más országokban ugyanígy, Magyarország Orbánnal, Svédország a Svéd Demokratákkal. Megvannak a szövetségeseink.”

Salvini maga nem volt jelen a találkozón, ám ha Buzzfeed által jelzett dátum (2018. október 18.) stimmel, a hangfelvétel készültekor ugyancsak Moszkvában járt hivatalos látogatáson:

Salvinit a Buzzfeed szerdai cikke után – ahogyan februárban is – újra szembesítették az az oroszokkal való üzletelés vádjával, és ő továbbra is tagad:

„Már korábban is cáfoltam, ma is cáfolni fogom, ahogyan holnap és holnapután is. Soha egyetlen eurót, rubelt, dollárt, de még egy liter vodkát sem fogadtunk el az oroszoktól.”

– közölte az olasz belügyminiszter, aki a az elmúlt hetekben ismét menekültmentő járőrhajók kikötésének megtiltásával, valamint a legnagyobb olasz menekülttábor felszámolásával került be a hírekbe.

Hasonló, átverésnek bizonyult felvétel, a hírhedt ibizai videó Strache osztrák alkancellárral a főszerepben nemrég az osztrák kormány bukását eredményezte.

(Buzzfeed, L’Espresso, La Reppublica, 444)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton