Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Belebukott a Strache-ügybe az osztrák kancellár

Ez a cikk több mint 4 éves.

Távozik Sebastian Kurz osztrák kancellár, miután elvesztette az ellene a szociáldemokraták (SPÖ) által a bécsi parlamentben kezdeményezett bizalmatlansági indítványról szóló szavazást.

Ausztria történetében először fordult elő kancellár elleni, sikeres bizalmatlansági indítvány, miután azt az összes SPÖ-képviselő, a kormánykoalícióból Strache miatt kihulló FPÖ és a JETZT párt is megszavazta, így meglett a szükséges 9 mandátum.

Kurz, Strache ibizai videója és annak nyomán Strache lemondása után már bejelentette, mindenképpen előrehozott választás következik Ausztriában a botrány nyomán. Most azonban ő is idejekorán távozni kényszerül, bár a vasárnapi EP-választás eredményei alapján jó esélye van rá, hogy hamarosan ugyanitt folytathatja, de már a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt támogatására sem szorul majd rá.

Heinz-Christian Strache FPÖ-s alkancellár azután mondott le, hogy május 19-én a német Süddeutsche Zeitung nyilvánosságra hozott egy ibizai rejtett kamerás videót, ahol Strache és Johann Gudenus bécsi FPÖ-frakcióvezető egy önmagát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőt győzködnek, vegyék meg számukra a Kronen Zeitungot, Ausztria legnagyobb napilapját, hogy „Orbán Viktorhoz hasonló” médiakörnyezetet építhessenek ki Ausztriában maguknak.

A botrány a kormánykoalíció szétesését és az FPÖ összes miniszterének lemondását vonta maga után, miután maga az érintett, Strache távozott alkancellári posztjáról.

(24.hu)