Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az idős hozzátartozóikat otthon ápolók 2020-ban se számíthatnak magasabb ápolási díjra

Ez a cikk több mint 1 éves.

A jövő évi költségvetésben sincsen arra elkülönített keret, hogy a felnőtt hozzátartozók után igényelhető otthonápolási díjat megemeljék, hívta fel rá a figyelmet Ungár Péter, az LMP képviselője sajtótájékoztatóján. A költségvetés végleges formájában is 38 ezer, illetve 58 ezer forinttal számol a felnőttek utáni otthonápolás esetén, miközben a gyermekek után járó díj összegét tavaly emelte meg a kormány 100 ezer forintra.

Ungár kiemelte, hogy

„a társadalom elöregedése miatt egyre többen szorulnak majd otthoni ápolásra, így a kormány nem tudja majd elkerülni, hogy az ez után járó díjazást – a gyermekek ápolásához hasonlóan – előbb 100 ezer forintra, majd a minimálbér összegére emelje.”

Tavaly októberben jelentette be Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy 2019. január 1-től 100 ezer forintra emelik az otthonápolási díjat (az egy háztartásban több otthonápolásra szoruló gyermek esetében 150 ezerre), ami a terv szerint 2022-ig eléri majd az akkori minimálbér szintjét. A kormány a döntést több civil szervezet hosszú időn keresztül tartó küzdelme és számos, a témában tartott demonstrációja után hozta meg.

A díj emeléséért küzdő szervezetek képviselői üdvözölték a döntést, bár már akkor súlyos hiányosságként élték meg, hogy az emelés csak a gyermekek után járt, hiszen így csak az otthonápolóknak a kisebbsége részesülhetett belőle:

a hozzátartozójukat otthon gondozók többsége, körülbelül 62 százalék nem gyermekét, hanem idős korú, önellátásra képtelen családtagját ápolja.

Tavaly óta aztán az is kiderült, hogy az ápolási díj emeléséért cserébe a kormány szigorított a jogosultság megállapításán. Az ápolási díj összegét ugyanis év elejétől kezdve egy nyolc kategóriából álló értékelési listán elérhető pontszám alapján állapítják meg, ami sok, korábban támogatott családot szorít ki a rendszerből. Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetségének elnöke szerint a korábban az alap, az emelt ápolási és a kiemelt kategóriába tartozó 18 300 család közül a módosítás következtében már csak 6100 család számíthat az ápolási díjra.

Az LMP, személyesen pedig leginkább Ungár Péter számos alkalommal próbálta a kormányt rábírni az ápolási díj rendszerében fellelhető hiányosságok orvoslására, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Rétvári Bence miniszter ennek egészen a közelmúltig határozottan ellenállt. Csütörtökön azonban Rétvári Ungár újbóli kérdésére az otthonápolási díj alapjául szolgáló szempontrendszer újragondolására vonatkozóan azt válaszolta, hogy

„Mivel kiemelten fontos, hogy minden arra jogosult szülő igénybe tudja venni a gyermekek otthongondozási díját, a rendszer működését folyamatosan figyelemmel kísérjük, ahogy eddig is tettük. Ennek eredményeként – az Autisták Országos Szövetségével együttműködésben – szakmai javaslataikra támaszkodva áttekintésre került az állapotvizsgálat rendszere.”

Ennek ellenére azonban a pénteken elfogadott 2020-as költségvetésből kiderült, a szempontrendszer átalakítása továbbra sem tartalmazza a megemelt összegű otthonápolási díj felnőttekre történő kiterjesztését.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi