Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy fideszes képviselő ment el az otthonápolásról szóló parlamenti vitára

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy darab fideszes képviselő volt jelen az Országgyűlés keddi ülésének azon részén, amelyen az otthonápolási díj emeléséről és kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatról vitáztak a képviselők – számolt be róla Ungár Péter a Facebookon.


Az LMP-s képviselő a benyújtott javaslat értelmében

  • a minimálbérhez, több gondozott esetén pedig a minimálbér kétszereséhez igazítaná az ápolási díj alapját,
  • az otthonápolási és gondozási tevékenységet munkavégzésnek minősítené,
  • kiterjesztené a gyodra és az otthonápolási díjra való jogosultságot minden nyugdíjra vagy nyugdíjszerű ellátásra jogosult személyre, és
  • önálló nyugdíjbiztosítási jogcímként ismertetné el az otthonápolást.

Ungár javaslatának tárgysorozatba vételét a Népjóléti Bizottságban már elutasították a kormánypárti képviselők, azonban képviselőként lehetősége volt a plenáris ülésre vinni azt. Úgy tűnik azonban, a fideszes képviselőket ezzel sem győzte meg, hogy érdemes volna a kérdésről vitázni.

A Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang platform éveken át kampányolt azért, hogy megemeljék az ápolási díjat, végül októberben jelentette be Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy 2019. január 1-től 100 ezer forintra emelik az otthonápolási díjat, ami 2022-ig eléri majd az akkori minimálbér szintjét.

Az azonban már a bejelentéskor világos volt, hogy az ápolási díj emelkedése nem vonatkozik az otthonápolók körülbelül 62%-os többségére, akik nem gyermeküket vagy gyermek hozzátartozójukat nevelik, hanem például idős korú, önellátásra képtelen szüleiket.

Címlapkép: Ungár Péter / Facebook