Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy fideszes képviselő ment el az otthonápolásról szóló parlamenti vitára

Egy darab fideszes képviselő volt jelen az Országgyűlés keddi ülésének azon részén, amelyen az otthonápolási díj emeléséről és kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatról vitáztak a képviselők – számolt be róla Ungár Péter a Facebookon.


Az LMP-s képviselő a benyújtott javaslat értelmében

  • a minimálbérhez, több gondozott esetén pedig a minimálbér kétszereséhez igazítaná az ápolási díj alapját,
  • az otthonápolási és gondozási tevékenységet munkavégzésnek minősítené,
  • kiterjesztené a gyodra és az otthonápolási díjra való jogosultságot minden nyugdíjra vagy nyugdíjszerű ellátásra jogosult személyre, és
  • önálló nyugdíjbiztosítási jogcímként ismertetné el az otthonápolást.

Ungár javaslatának tárgysorozatba vételét a Népjóléti Bizottságban már elutasították a kormánypárti képviselők, azonban képviselőként lehetősége volt a plenáris ülésre vinni azt. Úgy tűnik azonban, a fideszes képviselőket ezzel sem győzte meg, hogy érdemes volna a kérdésről vitázni.

A Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang platform éveken át kampányolt azért, hogy megemeljék az ápolási díjat, végül októberben jelentette be Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy 2019. január 1-től 100 ezer forintra emelik az otthonápolási díjat, ami 2022-ig eléri majd az akkori minimálbér szintjét.

Az azonban már a bejelentéskor világos volt, hogy az ápolási díj emelkedése nem vonatkozik az otthonápolók körülbelül 62%-os többségére, akik nem gyermeküket vagy gyermek hozzátartozójukat nevelik, hanem például idős korú, önellátásra képtelen szüleiket.

Címlapkép: Ungár Péter / Facebook