Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kálmán Olga ígéri: ha megválasztják, 25 perc alatt bárki orvosi ellátáshoz juthat Budapesten

Ez a cikk több mint 4 éves.

Indulásának bejelentése után közel két héttel, szerdán délelőtt bemutatta „Egyenesen  Budapestért” című programjának egyes, legfontosabbnak ítélt vállalásait Kálmán Olga. A televíziós műsorvezetőből a Demokratikus Koalíció támogatásával előválasztási főpolgármester-jelöltté vált Kálmán a programból 3 pontot emelt ki.

Az egyik leghangsúlyosabb vállalásnak a főváros autonóm és hatékony egészségügyi rendszerének kiépítése volt. Kálmán szerint sem elég gyógyszertár, sem elég körzeti rendelő, sem pedig baleseti ellátási intézményrendszer nem áll a budapestiek rendelkezésére.

Mint elmondta, programja alapja 3 szám: 5-15-25: 5 perc alatt szerinte minden budapestinek le kell majd tudni foglalnia egy szakorvosi vizsgálatot, ez jelenleg órákat is igénybe vehet a vizsgálatra pedig akár hónapokat is várni kell. Kálmán ígérete szerint budapesti diszpécserközpont fogja az 5 perc alatti foglalást. Kálmán Olga Budapestjén ígérete szerint 15 perc alatt bárki számára elérhető ügyeleti- és patikai rendszer is lesz, valamint 25 perc alatt bárki ügyeleti ellátáshoz is juthasson.

Sokat beszélt a főváros köztisztasági rendszeréről is, elmondása szerint „alapvető emberi követelmény” a rendszeres takarítás, és a kosz mérséklése ugyanúgy, ahogyan az emberek a lakásukat is takarítják. Ezért legalább hetente egyszeri söprögetést, tisztítást ígért megválasztása esetén, valamint kétheti utcamosást és a szeméthelyzet rendezését is. A programja anyagi forrásaként pedig azokat a befizetett szemétdíjakat nevezte meg, amelyeket Budapestnek „vissza kell vennie” az állami kukaholdingtól.

Kálmán elmondta, véleménye szerint persze fontos lenne nagy, milliárdos beruházásokkal fejleszteni Budapestet, ugyanakkor a főváros hatáskörei persze erre nem lesznek elegendők. Ugyanakkor hangsúlyozta:

„Nem minden a pénzről szól, van ami a szervezésről és az emberségről.”

– ezzel szerinte sok elmaradó forrást pótolni lehet.

De megismételte közlekedésügyi elképzeléseinek egy kis részét is, amelyek szerint a BKK elavult buszállományának kizárólag elektromos buszokra való cseréjét támogatja, méghozzá havonta tíz használt buszt cserélne le kizárólag ilyen tömegközlekedési eszközökre.

A másik komoly kampánytémáról, a budapesti parkolási rendszerről elmondta: az egyetlen, kerületeken átnyúló rendszerben egységesítené, és ezzel az integrált, korrupció-biztos, elektronikus rendszerrel kedvezőbb árúvá, elérhetővé is tenné. Ezzel kapcsolatban Kálmán utalt a 444.hu újságírói által feltárt budapesti parkolási botrányra is, amely miatt ez a rendszer szerinte elengedhetetlen része kell, hogy legyen a főváros működésének.

Ezen a ponton azonban Kálmán Olga nem árult el szinte semmit lakhatási programjának részleteiről, míg két fő ellenfele, Kerpel-Fronius Gábor és Karácsony Gergely is nagy hangsúlyt helyeznek programjukban az elszálló ingatlanárak és az elégtelen szociális bérlakásrendszer okozta budapesti problémákra. Igaz, ezekre Kerpel-Fronius és Karácsony merőben más megoldásokat kínál.

Sajtókérdésre Kálmán Olga hangsúlyozta, ő „független, civil jelöltként” vesz részt a mostani, előválasztási megmérettetésen, ezt annak ellenére is fenntartja, hogy a Demokratikus Koalíció egyértelmű támogatásával indult el. Kálmán ezt azzal magyarázta, hogy ő maga nem párttag, és programja is autonóm.

A kormánymédiából származó kérdésekre azt is elmondta, szerinte Budapest lehet az Orbán Viktor hatalmát megtörő „politikai közösség alapja”, amelyet elsősorban az bizonyít, hogy a budapestiekben „máris megvan a politikai akarat Tarlós István leváltására.”

Korábbi szerepléseihez hasonlóan Kálmán most is megpróbálta elkerülni, hogy az előválasztási jelöltekkel nyíltabb konfrontációba keveredjen. Karácsony Gergely MSZP-Párbeszéd jelölt korábbi kritikájára, mely szerint elektromos buszcserére vonatkozó programja megvalósíthatatlan itt sem válaszolt egyértelmű ellenvetésekkel.

A teljes sajtótájékoztatót a Mérce élőben is közvetítette, és itt vissza is nézhető:

Címlapkép: Mérce