Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négy témában kezdeményez előválasztási vitát Karácsony Gergely

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ugyan Puzsér Róbert kiszállt az ellenzéki főpolgármester-jelöltet kiválasztani hivatott előválasztási folyamatból, Karácsony Gergely nem maradt kihívók nélkül: hétfőn a Momentum jelentette be, hogy Kerpel-Fronius Gábor XIII. kerületi alapszervezeti elnök személyében jelöltet indít az előválasztáson, csütörtökön pedig a DK támogatásával Kálmán Olga is beszállt a ringbe.

Karácsony péntek reggel rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy négy témában előválasztási vitát kezdeményez a jelöltek között. A zuglói polgármester emlékeztetett, jövő pénteken már lesz egy vita Gulyás Márton és a Partizán rendezésében, az ő javaslata az, hogy ezen felül kerüljön még sor négy másik körre is.

Karácsony elmondta, szerinte az előválasztás nem csak arról szól, hogy milyenek az erőviszonyok az ellenzéki oldalon, és nem is csupán arról, hogy ki váltja le Tarlós Istvánt, hanem arról is, hogy hogyan vezetné az ellenzék Budapestet.

Ennek az előválasztásnak a városvezetésről kell szólnia – mondta.

Felvázolta azt a négy témát is, amelyről szerinte a jelölteknek ki kell fejteniük álláspontjukat, víziójukat:

  1. hogyan zöldítenék ki Budapestet?
  2. mit tennének a lakhatási válság ellen, mely nemcsak a hajléktalan embereket, de a középosztálybeli fiatalságot is sújtja, és amely az elmúlt évtizedek lakáspolitikai kudarcának eredménye?
  3. hogyan fejlesztenék az egészségügy, hogyan gondolják el a városfejlesztését úgy, hogy a budapestiek életszínvonala növekedjen?
  4. hogyan alakítanák át a közlekedést, hogy kevesebb autó legyen, jobb és olcsóbb közösségi közlekedés jöjjön létre, Budapest pedig sétálhatóvá, bebringázhatóvá váljék.

Az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje szerint ez négy olyan téma, amin múlik, hogy mennyire élhető lesz Budapest.

Mutassunk példát az országnak és a Fidesznek, hogy milyen egy demokratikus versengés – szólította fel versenytársait Karácsony.

Újságírói kérdésre elmondta, örül annak, hogy Kálmán Olga elindul ezen az előválasztáson, mert minél több a jelölt, annál nagyobb részvétel és annál erősebb a választás legitimitása. Ugyanakkor a DK pálfordulásával kapcsolatban (korábban a párt Karácsonyt támogatta) hozzátette: fontos lenne megőrizni és erősíteni a bizalmi viszonyt az ellenzéki szereplők között. Szerinte ugyanis az EP-választással ellentétben, mely szólhatott az ellenzéki pártok versengéséről, az önkormányzati választás olyan, aminek az ellenzék vagy a közös győztese, vagy a közös vesztese lesz.

Kálmán Olga amúgy szerinte kiváló műsorvezető, az pedig, hogy kiváló városvezető-e, ki fog derülni a vitákból.

A Mérce kérdésére Karácsony arról is beszélt, felháborítónak tartja az Alkotmánybíróság döntését, amely helyben hagyta a hajléktalanságot szabálysértésként definiáló törvényt. Elárulta: részt vesz az A Város Mindenkié (AVM) által szervezett péntek esti demonstráción is.

Emlékeztetett: a hajléktalanüldözés egy nagyon káros folyamat, mely szó szerint emberi életekbe kerülhet, hiszen nehezíti a kapcsolatot a hajléktalan emberek és a szociális munkások között. Elmondta, a 23 kerület közül Zugló egyedüliként nem határozott meg a fővárosi közgyűlés által elfogadotton felül hajléktalanmentes övezeteket.

A sajtótájékoztatóról készült videófelvételünket itt tudjátok megnézni:

Címlapkép: Mérce