Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kerpel-Froniusnak, a Momentum főpolgármester-jelölt jelöltjének a lakhatás és parkolás a fő témái

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Momentum részéről a váratlan EP-választási siker után biztossá vált, hogy saját jelöltet indít az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson, akkor még úgy tűnt, az MSZP-P-s Karácsony Gergely, valamint az akkor még az LMP és a Jobbik támogatását élvező Puzsér Róbert ellen.

Habár nem neveztek meg jelöltet, a párt XIII. kerületi vezetője, Kerpel-Fronius Gábor üzletember tűnt a befutónak, akiről hétfő reggel hivatalosan is kimondták, őt szánják Tarlós kihívójának.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke elmondta,

„május 26-án 344000 ember azt üzente, új emberekre van szükség a politikában (…), az önkormányzati választás lehet az, ahol az Orbán-rendszer sorsa megpecsételődhet”.

Kifejtette, a Momentum célja, hogy Tarlóssal szemben egy jelölt álljon, ehhez pedig a legjobb út az előválasztás. Pártja véleménye szerint az elmúlt hónapokban az ellenzéki háziverseny nem volt igazán kiélezett, azonban a budapesti polgárok érdeke hogy legyen verseny, mert az hozza ki a legjobbat az egyes jelöltekből.

Fekete-Győr emlékeztetett: a budapesti kerületekben az EP-választáson tízben a legerősebb, tizenháromban a Demokratikus Koalíció után a második legerősebb erő volt a Momentum, ennek fényében

az előválasztást komolyabb választássá, komoly versennyé akarják tenni.

Elmondta, Kerpel-Fronius IT-cégvezető, a politikán kívülről érkezik. A Nolimpia-kampány után csatlakozott a közösséghez, a Momentum egyik meghatározó arcává vált.

Az eddigi tapasztalatok alapján kifejtette,

„van egy felkészült lelkes dinamikus közösség, melyet Kerpel-Fronius Gábor fog vezényelni”,

aki a bal- és jobboldali budapestieknek is főpolgármestere lehet, és aki az egyetlen szóba kerülő jelölt volt a pártban.

Ezután Kerpel-Fronius elmondta,

„a feladatunk őszre hatalmas, de adott. Vissza kell vennünk Budapestet a Fidesztől, a Fdesz-maffiától.”

Elmondta, egész életében Budapesten élt, melyet nagyon szeret, és ismeri a budapestieket, akik véleménye szerint

„dolgos, kreatív, együttműködő emberek”.

Véleménye szerint a NER-ben nem tudnak kiteljesedni a városban rejlő lehetőségek, mivel a Fidesz-maffia és a NER-lovagok játszóterévé vált a város, ennek legvilágosabb megnyilvánulásai pedig az ingatlanmaffia valamint a parkolási maffia.

A budapesti ingatlanhelyzettel kapcsolatban elmondta, családok ezreinek okoz gondot a lakbér és a rezsi kifizetése, az egyetemi hallgatóknak nincs megfelelő kollégiumi elhelyezésük, ahogy megfizethető albérlet sincs.

Úgy látja, a fiatal pályakezdők előtti legnagyobb akadály a lakhatás magas költsége, miközben családok ezreit fenyegeti a kilakoltatás, és a nyilvántartások hiányos volta miatt nem tudjuk, hol van az a több ezer szociális ingatlan, bérlakás ami üresen áll.

Elmondta, a budapesti lakások tíz százaléka áll üresen, eközben a fideszesek „potom összegekért” osztogatják egymás között a luxuslakásokat és az üzlethelyiségeket

Beszélt a parkolásról is, mely szerinte drága, habár állítása szerint tömegközlekedéssel vagy kerékpárral is szokott járni, ennek kapcsán említette a 444.hu dokumentumfilmjét, melyből kiderül, hogy a rendszerből befolyó pénzeket ahelyett, hogy a közlekedés vagy a város fejlesztésére költenék, ellopja a parkolási maffia.

Ezen témákkal kapcsolatban kifejtette, fel kell számolni a parkolási maffiát, és fel kell számolni az ingatlanmaffiát is.

A Momentum szerint Budapest nem élhet olyan vezetés alatt, melynek nincs víziója. Mint Kerpel-Fronius elmondta, Budapest akkor fejlődött, mikor vezetőinek volt víziója, a Tarlós-féle pedig nem ilyen, jelenleg csupán menedzselik a várost.

A Momentum ennek megfelelően meghirdette Budapest 2.0 programját, melynek keretében 2030-ig vannak terveik a város fejlesztésére. Ennek főbb pontjai a következők:

  • a város lakói nem kényszerülnek arra, hogy jövedelmük harminc százalékánál többet kelljen lakhatásra költeniük
  • az emberek nem kényszerülnek autóba, hanem korszerű, alternatív és környezetbarát megoldások állnak rendelkezésükre
  • nem fulladunk bele a szmogba (mint ő, aki állítása szerint bringával jár)
  • nem születnek a budapesti polgárokat érintő döntések az ő beleszólásuk nélkül.

Elmondta, személyes szerepfelfogása szerint főpolgármesterként véleményt kell nyilvánítania a várost érintő fontos kérdésekben, majd utalt arra, hogy Tarlós

  • nem beszél a CEU elüldözéséről
  • az 56-os intézetet érintő változásokról
  • a városliget széttúrásáról
  • a kulturális TAO átalakításáról

miközben ezek mind Budapestet érintő fontos kérdések voltak.

Állítása szerint a várost úgy szeretné alakítani, hogy segítse azokat akik törekednek a jóra és legyen könyörületes azokkal, akik szükséget szenvednek.

Azért is tartja magát a legjobb jelöltnek, mert úgy gondolja, egyaránt meg tudja szólítani a baloldali és jobboldali szavazókat, ennek megfelelően szövetségesül hívja a rendszerváltás híveit és a 98-as Fidesz-szavazókat, akiket elhagyott a Fidesz. Budapestet azon álmok mentén szeretné újraalkotni, melyek 89-90-ben és 98-ban meghatározták a változásokat.

Úgy gondolja, harminc nap alatt, az előválasztás előtt ismertté tud válni eléggé ahhoz, hogy releváns jelölt legyen, hisz a Momentum az elvégzett munkában hisz, ki fognak menni az utcára kampányolni, ő maga is minden reggel ott lesz a város egy-egy pontján, és szeretne emberekkel beszélgetni.

Fekete-Győr újságírói kérdésre elmondta, szerinte a verseny kihozza minden jelöltből a maximumot, ezáltal a többi jelölt is erősebbé tud válni, jobb kihívója lesz Tarlósnak, emellett a döntés, miszerint saját jelöltet állítanak, hetekkel ezelőtt megszületett. Az EP-választások után kérték fel Kerpel-Froniust, a döntést pedig kedden véglegesítették.

Kerpel-Fronius hozzátette, szerinte megnőtt a Momentum felelőssége is, tekintve hogy több kerületben a legerősebb ellenzéki párt, állítása szerint van programjuk, víziójuk, és a Momentum képviseli legerősebben a rendszerváltás és a polgári Magyarország értékeit, így „integrálni tudja a baloldali és a jobboldali szavazókat is”.

Mindazonáltal Fekete-Győr és Kerpel-Fronius szerint is számukra a legfontosabb, hogy az előválasztás után egy jelölt álljon szemben Tarlóssal, ha pedig Karácsony lesz az, őt fogják támogatni. A sajtótájékoztatóról készült felvételünket az alább nézhetitek meg.

Címlapkép: Mérce fotó