Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy kiosztotta az ALDE-t, Merkelt és Verhofstadtot Macron EP-listavezetője, hogy egyből bele is bukott

Ez a cikk több mint 4 éves.

Áll a bál az európai parlament liberális frakciójában, az ALDE-ben, amely Emmanuel Macron francia elnök pártjának csatlakozása után új nevet is választott: Újítsuk meg Európát (Renew Europe). A botrányt az okozza, hogy Macronék EP-listavezetője, Nathalie Loiseau egy múlt heti, francia újságírókkal tartott zárt ajtós megbeszélésen személyeskedő támadást intézett saját ALDE-s frakciótársai ellen, de jutott a minősítgetésből Angela Merkelnek és Manfred Webernek is.

Loiseau, aki korábban Macron kormányának európai ügyekért felelős minisztere is volt, az új liberális EP-frakció vezetői címére pályázott – végülis Macron mozgalma adja a frakció legnagyobb kontingensét -, ám mondatai kiszivárgása után kénytelen volt letenni ebbéli ambícióiról.

Nathalie Loiseau (Forrás: WIKIMEDIA COMMONS / BUNDESMINISTERIUM FÜR EUROPA, INTEGRATION UND ÄUSSERES)

A történet kronológiáját a Le Monde rekonstruálta: Loiseau múlt szerdán hívott össze egy tucatnyi francia újságírót, hogy zárt ajtók mögött, bizalmasan (off the record) tájékoztassa őket az alakulóban lévő új EP tevékenységéről. Nem hivatalos beszélgetésről lévén szó, a jelenlévők nem hozták nyilvánosságra kijelentéseit, ám a belga Le Soir mégis tudomást szerzett róluk, és közölte azokat. Macronék tiltakozása után gyorsan le is vették őket, Loiseau pedig „tiszta fantáziának” nevezte a cikket, ám később bebizonyosodott, hogy hazudott, ettől a pillanattól kezdve pedig az informális beszélgetéseken részt vevő újságírók is úgy érezték, megszeghetik a bizalmas sajtóbeszélgetések szabályait, és írhatnak az esetről.

Az újdonsült EP-képviselő azzal kezdte, hogy nagyon jó olyan újságírókkal beszélgetni, akik érdeklődnek az európai ügyek iránt, „mert őszintén, két és fél hónap [Párizsban] olyan emberekkel, akik semmit nem értenek, hosszú”.

A francia média szapulása után Loiseau rátér saját újdonsült EP-frakciójára is. Szerinte véget kell vetni a frakción belül a „kicsi is szép” mentalitásnak, és alapjaitól kell átalakítani a csoportot, „új módszerekkel, új alapszabállyal és új vezetőséggel”, emellett pedig el kell érni, hogy az párt „epicentruma kevésbé északi, kevésbé Benelux legyen.”

Az ALDE-s tagságról is véleményt mondott: szerint el kell kezdeniük foglalkozni olyan ügyekkel, amelyekről „azok, akik teljesen ordoliberálisok, most hallanak először: olyan témák, mint a klímaváltozás, digitális szabályozás”, ügyek, melyek „nem szükségszerűen vannak az eredeti DNS-ükben”.

Kapott jellemzést Guy Verhofstadt is, aki majd’ egy évtizedig vezette az EP-liberális frakcióját, most pedig az Európai Parlament elnöki címére pályázik. Róla Loiseau azt mondta

„egy öregember, aki tizenöt éve frusztrált.”

A frakció szerinte jelenleg úgy működik, mint az Uber, magánvállalkozókkal.

„A dialógus, transzparencia erősítésére, a procedúrák egyértelművé tételére van szükség, és a politikáról is beszélni kell a csoporton belül, nem csak praktikus részletekről, egyéni sorsokról. El kell érni, hogy a csoport ne féljenek attól a jövőben, hogy megnő” – tette hozzá.

Szót ejtett a frakcióvezetői tisztségre pályázó többi politikusról is: a német FDP képviselőjéről, Nicola Beer például szerinte „a maga öt százalékával úgy viselkedik az Európai Parlamentben, mint egy német, mintha otthon lenne.”

Bevallása szerint a csúcsjelölti rendszert azért nem támogatják, mert az a valódi demokrácia helyett a pártkonyhákat részesíti előnyben, az Európai Bizottság kulcsait pedig a CDU-CSU-nak adná. És ezen a ponton tér rá Manfred Weber és Angela Merkel személyére is.

Weber kalibere szerinte hagy maga után kívánnivalókat, és a jelölése a látszatot kelti, mintha Merkel nem hinne benne, és otthon nem lenne rá szüksége, vagy pedig a kancellár egyáltalán nem hisz a Bizottságban és ezért nem zavarja, hogy egy „ektoplazmát” küld az élére.

„Tudom, hogy Merkel asszony mit gondol Weberről, és nem gondol túl sokat a Bizottságról” – mondta.

Loiseau amúgy is úgy véli, az EU egyik problémája maga Merkel, aki politikailag minél gyengébb, annál kevesebbet mozog:

„Gyorsan és Merkel – ezek nem mennek együtt.”

A kiszivárogtatások után a francia politikus eleinte tagadta azok valóságtartalmát, egy körlevelet is küldött kollégáinak, ám csütörtökön végül bedobta a törölközőt. Stábja elmondása szerint a botrány nyomán Loiseau frakcióvezetővé válásának költségei megfizethetetlenek lettek. Macron pártja szerint helyes a visszalépés, így garantálható, hogy pártjuk befolyásos pozíciókat szerezhessen majd az EP bizottságaiban, és így a törvényhozási agendába is jelentős beleszólásuk lehet.

(via Le Monde)