Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhatárolódik az Országos Bírói Hivatal azoktól, akik eltávolítanák Handó Tündét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) május 8-ai, Handó Tünde OBH-elnök elmozdítását kezdeményező határozatától a dunántúli bíróságok is elhatárolódtak – írja az MTI. Közös közleményükben utaltak arra is (amit egyébként Handó Tünde is előszeretettel hangoztat), hogy az Országos Bírói Tanács működésének jogszerűsége és a testület legitimációja megkérdőjeleződött.

„Mára az ország valamennyi megyéjéből elítélték az OBT múlt heti, radikális lépését” – áll az OBH közleményében.

Az Országos Bírói Hivatal honlapján olvasható továbbá egyes korábbi OBT-tagok közleménye is, mely szerint elítélik a jelenlegi OBT Handó Tünde felmentésére irányuló kezdeményezését, és attól teljes mértékben elhatárolódnak.

Amint azt mi is megírtuk, az OBT múlt hét szerdai ülésén elfogadott határozatával az Országgyűléshez fordult, és kezdeményezte Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) vezetőjének felmentését.

„Az OBT az elmúlt időszakban több alkalommal is vizsgálta az OBH elnökére vonatkozó törvényi kötelezettségek teljesítését. Kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását. A törvénysértések miatt az OBT összesen nyolc alkalommal élt jelzéssel az OBH elnöke felé, továbbá megállapította, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladata tekintetében 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének” – írta közleményében az OBT.

Az OBH elnöke körül hosszú ideje tartanak a botrányok, az Országos Bírói Tanács ugyanis igyekszik a függetlenségét korlátozó intézkedéseket rendre visszaverni. Handó előszeretettel bástyázza körül magát saját embereivel – többek közt ez az egyik dolog, amit az OBT kifogásol -, így talán nem is olyan meglepő, hogy az Országos Bírói Hivatal (melynek tehát ő az elnöke) elhatárolódik a Handó elmozdítására tett kísérlettől.

Érdemes még megemlíteni, hogy tavaly márciusban a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is kimondta, hogy Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke visszaélt a hatalmával, amikor önkényesen válogatott a bírók között.

A Handó Tünde és az Országos Bírói Tanács közti harc különféle stációiról szóló cikkeink ide kattintva elérhetőek.

Külön ajánljuk Szepesházi Péter publicisztikáját:

Az Országos Bírói Tanácsnak küzdenie, Handó Tündének mennie kell!

Címlapkép: MTI