Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hajlandó módosítani az EMMI az otthonápolási díj értékelési rendszerét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tavaly októberben jelentette be Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy 2019. január 1-től 100 ezer forintra emelik az otthonápolási díjat, ami 2022-ig eléri majd az akkori minimálbér szintjét. A Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport és az aHang platform által, hosszú évek kampányolása után kiharcolt, megemelkedett ápolási díj viszont nem volt olyan kedvező, mint amilyennek elsőre hangzott.

A kormányrendelet módosításban felállítottak egy nyolc kategóriából álló értékelési listát, amelyben maximum 24 pontot lehetett elérni és az elért pontok alapján szabták meg az otthonápolási díj összegét. Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület elnöke szerint ez már akkor is aggályos volt. Szerinte érdemes lett volna a szakmát és az érintetteket is megkérdezni,

így ugyanis egy olyan értékelési rendszert hoztak létre, amelyből sokan kiesnek, akik egyébként jogosultak lennének a támogatásra – ilyenek például az autisták, akik sok kategóriában nem kapnak pontot, mert tudnak önállóan öltözködni.

Ungár Péter LMP-s képviselő februárban szintén felszólalt a kormányrendelet módosítás ellen: szerinte még mindig rengeteg lemaradása van a kormánynak az ápolási díjakkal kapcsolatban, az otthonápolók helyzete még mindig nem rendeződött.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezután szakmai egyeztetésbe kezdett az Autisták Országos Szövetségével, ennek eredményeképpen pedig megszületett egy olyan módosításcsomag, amely jobban figyelembe veszi az autizmus szempontokat. A módosítási javaslatokat jelenleg vizsgálja a kormány, a végleges döntés megszületésére viszont még várni kell.

Az AOSZ egy online kérdőivvel mérte fel a helyzetet, amit több, mint ötszáz, autizmusban érintett gyermekét otthon gondozó mondta el a véleményét, emellett az Autizmus Alapítvány szakértőinek bevonásával 3 alkalommal egyeztetett az EMMI különböző szakterületeivel arról, hogy lehetne jobban megjeleníteni az autizmus szempontokat a hatályos jogszabályban.

Az LMP által kiadott közlemény szerint viszont nem biztos, hogy ezzel megoldódott az ügy: szerintük az EMMI már fél évet elpazarolt azzal, hogy a politikusok, civilek figyelemfelhívásait figyelmen kívül hagyta, kérdéseikre nem válaszoltak és „politikai hisztériakeltésnek” nevezték azokat.  Viszont annak örülnek, hogy legalább a fennálló problémát elismerte a kormány.

De azt is írták, hogy,

„Ugyanígy várjuk, hogy az EMMI elismerje, hogy továbbra is problémát jelent az autista gyermeket nevelő családoknak, hogy a fejlesztések drágák, súlyos férőhelyhiány tapasztalható a lakóotthonokban és küzdelmes a beiskoláztatás.”