Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak akkor jön Budapestre a müncheni egyetem, ha a CEU Magyarországon maradhat

Ez a cikk több mint 4 éves.

A CEU mai közleménye szerint a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a CEU  megállapodást írt alá a két egyetem közötti együttműködésről, ami maradást biztosíthat a CEU-nak Magyarországon.

Az együttműködés

  • három új, közösen meghirdetendő nemzetközi professzori pozícióról (politikatudomány, műszaki tudományok, társadalomtudományok terén),
  • közös szemináriumokról, workshopokról, nyári egyetemek szervezéséről,
  • német és amerikai akkreditációjú oklevelet/diplomát eredményező oktatási programok létrehozásáról, csereprogramokról

szól, melyeket a CEU budapesti kampuszán indítanak el.

A müncheni egyetem egyetlen feltétele, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó egyetemként szabadon működhessen Magyarországon, ezért  most a CEU-val együtt arra kérik a kormányt, biztosítsa ehhez a jogi garanciákat.

„A felek egyetértenek abban, hogy a TUM budapesti együttműködésének támogatására vonatkozó bajorországi ajánlat feltétele az, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó egyetemként szabadon működhessen Magyarországon. Ennek fényében mindkét fél arra kéri Magyarország kormányát, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy közösen megnyithassák a magyar és bajor tudományos és egyetemi együttműködés ezen új fejezetét”

– olvasható a közleményben.

Most tehát a magyar kormányon múlik, hogy lehetővé teszi-e a CEU további működését Budapesten úgy, hogy az egyetem továbbra is kiadhasson amerikai diplomákat is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter április elején megerősítette, hogy amennyiben a két egyetem olyan megoldást talál az együttműködés formájára, amelyet a magyar jogszabályok is „lehetővé tesznek” azt a magyar kormány is támogatni fogja. Orbán Balázs államtitkár nem sokkal később szintén arról beszélt, hogy a magyar kormány kész megvizsgálni az egyetem ügyét, ha létrejön a megállapodás a TUM-mal. Korábban viszont szintén az államtitkár tolmácsolta a Miniszterelnökség álláspontját, és akkor még azt mondta, hogy jogi garanciákat nem nyújtanak a CEU-nak.

Mint ismert, az Európai Néppárt korábban a Fidesz tagságának egyik feltételéül szabta, hogy a magyar kormányzó párt biztosítsa a CEU megmaradását Budapesten. Manfred Weber néppárti csúcsjelölt márciusi magyarországi látogatása során beszélt arról, hogy  tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU, mivel ha európai fenntartói is lesznek az egyetemnek, akkor már EU-s oktatási intézménynek számít.

Orbán Viktor márciusban levelet írt a bajor kormánynak, amelyben a magyar kormány nevében biztosította őket arról, hogy a Manfred Weber által felvázolt konstrukcióban biztosítottnak látja a CEU működését és maradását Budapesten.

A levélre reagálva a CEU akkor közölte, továbbra is konkrét jogi garanciákat várnak azzal kapcsolatban a magyar kormány részéről, hogy az egyetem teljes körűen működhet Magyarországon a jövőben is.

(via 24.hu)