Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három bajor oktatói állással maradhat Budapesten a CEU?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Európai Néppárt (EPP) által kezdeményezett, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) közti együttműködés újabb részleteiről ír a Tagesspiegel. A leendő megállapodásról mint egy két hete, a Fidesz felfüggesztésével végződő néppárti közgyűlés után tájékoztatta a nyilvánosságot a CEU rektora, valamint azt is elmondta akkor: az együttműködés közelebb hozhatja a magyar kormányt is ahhoz, hogy hajlandó legyen biztosítani az CEU budapesti működését.

A tervek szerint három oktatói állással „ágyazódna be” a CEU-ba a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) közpolitikai tudományokkal foglalkozó kara, a Hochschule für Politik München (Bavarian School of Public Policy)

–nyilatkozta a  Tagesspigelnek a TUM vezetése. Ez azt a célt szolgálná, hogy a „technológiai szemléletű” szakpolitika oktatását honosítsák meg az amerikai telephelyű magánegyetemen.

Erre már csak azért is lehetőség nyílna, mert attól függetlenül, hogy Budapesten hogy alakul a CEU sorsa, az egyetem valamelyest mindenképpen újjászervezi magát, és az eddigi mester- és doktori képzések mellett alapszakok indítása is tervben van.

Manfred Weber néppárti csúcsjelölt márciusi magyarországi látogatása során beszélt arról, hogy  tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU.

A két egyetem, a CEU és a TUM közti megállapodás részletei ugyanakkor még nem ismertek: a CEU rektora és döntéshozó szerve április 11-én találkozik a bajor egyetem rektorával és döntéshozó szervével, hogy az együttműködés mikéntjéről tárgyaljon.

A Tagesspiegelnek Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is megerősítette, hogy amennyiben a két egyetem olyan megoldást talál az együttműködés formájára, amelyet a magyar jogszabályok is „lehetővé tesznek” azt a magyar kormány is támogatni fogja. Mint ismert, az Európai Néppárt korábban a Fidesz tagságának feltételéül szabta, hogy a magyar kormányzó párt biztosítsa a CEU megmaradását Budapesten.

Korábban – mint az Michael Ignatieff rektor nyilvánosságra hozta – Orbán Viktor levélben biztosította a bajor miniszterelnököt, Markus Södert a magyar kormány nevében arról, hogy „a bajor Műszaki Egyetem részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val együttműködésben nem ütközik akadályokba. A CEU – ahogy ezt az elmúlt két évtizedben tette – kutathat és oktathat Budapesten (…) Bajorország részvétele olyan bizalmat építő lépés, hogy Magyarország kész megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy olyan diplomák kiadására nyíljon lehetőség, amely egyaránt érvényes Amerikában, Németországban és Magyarországon.”

Söder pedig – Orbánnak címezve mondandóját – arról írt, hogy a TUM és a CEU közti sikeres együttműködés előfeltétele az, hogy a CEU folytathatja a kutatást és oktatást Budapesten. És ebbe az is beletartozik, hogy a CEU jogi garanciákat kap a magyar kormánytól, hogy kiadhat amerikai és magyar diplomát Budapesten.

Palkovics komolyan veszi a tudomány szabadságát

Palkovics László a CEU kérdése mellett az MTA-üggyel kapcsolatban is válaszolt a Tagesspiegel kérdéseire: szerinte azért nincs rendben, hogy az Akadémia az eddigi gyakorlathoz hasonlóan az Országgyűlés számára számoljon be (ehelyett egy, az ITM és az MTA delegáltjaiból álló grémium állhat fel a tervek szerint – a szerk.), mert „a tudományos teljesítményt csak tudósok tudják ellenőrizni”. A miniszter szerint ez a változtatási szándék is azt mutatja, hogy a kormány „komolyan veszi a tudomány szabadságát”.

(Tagesspiegel)