Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alacsony bérek, munkaerőhiány, megbecsületlenség: nehéz ünnepelni a tűzoltók napján

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma van a tűzoltók napja, illetve Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe. A tűzoltók szerint azonban nem igazán van mit ünnepelni a mai napon. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) az év elején akkora létszámhiányt helyezett kilátásba, amelyet érzésük szerint már nem fognak tudni kezelni.

Az alacsony bérek, a nehéz munkakörülmények és a korkedvezményes nyugdíj eltörtése ugyanis egyre több tűzoltót kényszerítenek a pálya elhagyására, az utánpótlás pedig egyre csekélyebb.

„Az elmúlt években sajnos nem úgy alakultak a dolgaink, mint ahogy azt mi szerettük volna. Először elvették önállóságunkat, aztán több olyan jogunkat, ami egyre nehezebbé tette mindennapjainkat. Ezen az életpálya modell során bevezetett béremelés sem tudott segíteni”

– értékeli a helyzetet a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete elnöke, Salamon Lajos tűzoltó napi köszöntőjében.

Valóban sokminden változott: a tűzoltók korábban még az önkormányzatok alá tartoztak, a laktanyák szinte önfenntartó módon működtek, még az eszközöket is maguknak vásárolták. Miután 2012-ben államosították a tűzoltóságot, és a Belügyminisztérium illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felügyelete alá került, minden megváltozott. Ma már hatalmi harcok, létszámhiány és megbecsületlenség jellemzi a tűzoltóságot.

A jól működő rendszer szétbombázása és agyonellenőrzése a rengeteg bosszúságon túl sokszor a tűzoltók munkavégzését is akadályozza, ami pedig a lakosság épségét veszélyezteti. A nettó 150-160 ezer forintos fizetés méltatlan, nem lehet 25 év szolgálat után 50 évesen nyugdíjba menni, nincs családalapítási és lakhatási támogatás, és még hosszasan sorolhatnánk, miért egyre kevésbé vonzó a tűzoltó szakma.

Ráadásul a Katasztrófavédelem és a tűzoltóság közötti kommunikáció sem zökkenőmentes: az életpálya-modell megvalósításával kapcsolatos tárgyalást sok konfliktus övezi, a bérek rendezéséről hónapok óta semmilyen információt nem kapnak (az egyeztetést május elejére ígérte a Belügyi Érdekegyeztető Tanács).

„Itt lenne az ideje újra átgondolni szervezetünk szlogenjét, ami így szól: ‘Egységben az erő’!”

– írja Salamon, aki úgy látja, a tűzoltók közül egyre többen csak a mában gondolkodnak, nincs kiszámítható jövőkép előttük, ráadásul manapság magukért is nehezen állnak ki az emberek, nem hogy mások érdekében.

„De a mindennapok jutalma az, amikor a bajba jutott emberek köszönik meg, hogy segítettünk rajtuk! Ezt nem lehet pénzzel kifejezni, ezt a lelkében érzi az ember! És ez az az érzés, amiért érdemes csinálni, amiért érdemes küzdeni! Igen, küzdeni, mert a mindennapok küzdelmekkel, kínnal, és megalkuvásokkal vannak tele. Ezeken a dolgokon kell felülkerekedni, és akkor bátran nézhetünk a tükörbe.”

– biztat a szakszervezet elnöke.

A tűzoltók napja alkalmából egyébként az LMP azonnali és érdemi béremelést sürget a tűzoltók számára, ezért nyújtotta be ismét a közszolgálati illetményalap 60 000 forintra történő emeléséről szóló javaslatát.

A párt szrint a 2015-ben elindított rendvédelmi életpálya-modellből két dolog hiányzik: az életpálya és a modell. A párt javaslatai szerint nem elég a többlépcsős béremelés öt év leforgása alatt: azonnali és érdemi bérfejlesztésre van szükség.

„Az LMP politikai közössége köszönetét fejezi ki a magyar tűzoltóknak: elhivatottságuk és munkájuk példaértékű Európában, legyenek önkéntesek vagy akár hivatásosak. Azt is meg kell állapítanunk azonban, hogy a Fidesz kormányzásának kilenc éve alatt sikerült oda süllyedni, hogy ma már tűzoltóság sincs, csak katasztrófavédelem, és a látványos inkompetencia, meg a kényszeres központosítási akarat miatt rendszeresen emberéletek kerülnek veszélybe.”

– írja közleményében a párt.

Címlapkép: MTI/Komka Péter