Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha aggódik a klímacélokért, Ádernak az ENSZ helyett inkább a szomszédban kéne kopogtatnia

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Párizs bajban van, hiszen a világ károsanyag-kibocsátása nagyobb, mint valaha” – jelentette ki Áder János államfő csütörtökön az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitájában New Yorkban, az Index cikke szerint.

A népességrobbanás nem állítható meg, ahogy a gazdasági növekedésről sem mondanak le az államok. Változásra van tehát szükség, ugyanazt a fejlődést kevesebb energiával és szén-dioxid-kibocsátással kell elérni – tette még hozzá Áder, aki Abraham Lincolnt idézve azt is elmondta: „a holnap felelősségétől nem szabadulsz meg az által, ha e felelősséget ma elhárítod”.

Valaki szólhatna Áder Jánosnak, hogy a párizsi klímacélok végrehajtását az EU-ban éppen Magyarország vétózta meg pár napja.

Mint egy hete megírtuk a magyarok, a csehek, a lengyelek és a németek együtt vétózták meg az EU 2050-es klímacéljait rögzítő tervet (amelyet az Európai Parlament előtte nagy többséggel elfogadott), amely arról szól, hogy az EU szén-dioxid-kibocsátását nullára csökkentsék a klímakatasztrófa elkerülése végett.

Arról tavaly szeptemberben írtunk, hogy Szijjártó Péter a magyar és bajor érdekek „maximális egybeesésére” hivatkozva foglalt állást a német autóipar védelmében, illetve az uniós klímapolitika ellen Münchenben.

Szijjártó akkor az MTI szerint azt nyilatkozta:

„Magyarország soha nem fog olyan javaslatokat támogatni Brüsszelben, amely rontaná a német, és ezen belül a bajor autóipar helyzetét.”

Szijjártó akkor egyébként nem azt ígérte, hogy a 2050-es célokat fogják megvétozni, hanem azt, hogy már a 2030-as EU-s célokat is.

Párizs tehát tényleg bajban van, ahogy Áder János mondja. Mert miután az amerikaiak kiszálltak a klímaegyezményből, utána a magyar kormány megvétózta, hogy legalább uniós szinten legyenek klímacélok meghatározva.

De ha esetleg Áder azt gondolja, hogy az EU-s politika helyett hazai vizekre kell evezni, akkor megkérhetné arra is párttársát, Orbán Viktort, hogy esetleg a magyar klímacélokat fogadják el.

Ugyanis a kormány még 2017 májusában nyújtotta be az Országgyűlésnek az ország 2030-as Klímastratégiáját. A tárgyban országgyűlési határozatot kellene hozni, de erre azóta még nem jutott idő.

Ha Áder Jánost valóban érdekli a klímapolitika, és valóban akar tenni ezért valamit, akkor nem az ENSZ-hez megy el, hanem átkopogtat a szomszédba, a Karmelita-kolostorba, és megkéri Orbán Viktort, hogy ne a nagytőke érdekeit, és a pillanatnyi profitszerzést nézze, hanem szálljon harcba a jövőnkért.

Ha pedig ez nem jár sikerrel, akkor mint köztársasági elnök nem egy hét múlva elromló ivóvizes gépeket szerel fel gimnazistáknak, hanem elnöki tekintélyét latba vetve saját pártjával és a nagytőkével is megharcol a jövőnkért.

Minden más opció csak béna szemfényvesztés.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi