Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Országos Roma Önkormányzat lemondásra szólította fel Pócs Jánost a videója miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Lemondásra és bocsánatkérésre szólítja fel Pócs János képviselőt az Országos Roma Önkormányzat a minap kikerült, 2008-as videója miatt, melyen egy roma munkását – állítása szerint viccből – bezárja egy kazánba, melyet rágyújt – írja a 444.hu.

Az ORÖ közleménye szerint

„Az Országos Roma Önkormányzatot mélységesen felháborítja Pócs János Fideszes országgyűlési képviselő 2008-ban „cigány égetésről” készült video felvétele.

Egyik embertársunk égetésével sem szabad viccelődni, különösen ebben az évben amikor a roma holokauszt 75. évfordulójára fogunk megemlékezni.

Az Országos Roma Önkormányzat felszólítja Pócs Jánost, hogy azonnal mondjon le képviselői mandátumáról, és nyilvánosan kérjen bocsánatot. ”

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Pócs János, fideszes országgyűlési képviselő, Jászapáti volt polgármestere valamint korábbi önkormányzati képviselőről a Herbál Reality Youtube-csatorna birtokába jutott egy felvétel, melyen egy alkalmazásában álló roma férfit bezár egy kazánba, melybe bedob mellé egy égő papírt.

Ahogy azt a 444.hu megjegyzi, korábban Setét Jenő cigány aktivista, az Idetartozunk Egyesület elnöke is elítélte Pócs cselekedetét, és nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, melyben azt írja,

„egyesületünk nevében a legmélyebb felháborodásunkat tolmácsoljuk, egyben javasoljuk, hogy pártelnökként kezdeményezze Pócs János lemondását a mandátumáról.”

Levelében, ahogy az ORÖ – valamint a videó napvilágra kerülésekor portálunk – ő is megemlékezik a roma holokausztról, valamint az azzal vonható párhuzamokról:

„Az emberi méltóság védelme, 74 évvel az áldozatokat elégető Holokauszt után közös és keresztényi kötelezettségünk. Kérjük Önt, tegyen lépéseket ezügyben, ugyanis meggyőződésünk, hogy a politikai következmények elmaradása szégyenletes lenne mind az országra, mind a Fideszre, mind Önre nézvést!”

Mindeddig Pócs nem tanúsított megbánást a felvétellel kapcsolatban, és mikor a Fideszt – az országgyűlési pártok közül egyedül a Jobbik – felkérdezte hétfőn a parlamentben, a párt sem határolódott el nyíltan képviselője tettétől.

Épp ezért is érdekes most az ORÖ kiállása és közleménye, mivel a szervezet közismerten jól van bekötve a kormánypárthoz, korábbi vezetője, Farkas Flórián a Fidesz országgyűlési képviselője,

és a szervezetet, valamint annak vezetőségét a Fidesz is meg szokta védeni, mikor különböző – többek között korrupciós – vádak érik.

Pócsnak egyébként nem ez volt az egyetlen rasszista megnyilvánulása, elég csak arra gondolni, mikor tavaly arra hivatkozott, azért nem akar Jászapáti migránsokat befogadni, mert a cigányokat sem akarták.

Arról, hogy mi a gond ezzel a videóval és azzal amit jelent, ebben és ebben a publicisztikában foglalkoztunk.

via 444.hu