Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bíróságon ment neki a kormány a PDSZ-nek a sztrájk miatt, de elkaszálták a kérelmüket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár államtitkár munkaügyi bírósághoz fordult azért, hogy jogellenessé nyilvánítsák a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által az közszolgálati dolgozók érdekképviseletének követelései mellett szervezett szolidaritási sztrájkot. A bíróság azonban a kérelmet formai hiányosságok miatt elutasította – közölte ma délután a PDSZ saját honlapján.

Mint ismert, március 14-én országszerte több mint hétezer önkormányzati dolgozó nem vette fel a munkát a közszolgálati rabszolgatörvény ellen tiltakozva, ehhez az akcióhoz akartak csatlakozni pedagógusok egy szolidaritási sztrájk keretében több tankerületben. Végül összesen négy  tankerületben sikerült időben megállapodni az elégséges szolgáltatásról, ami a sztrájk egyik legfőbb előfeltétele az oktatási intézményekben.

A sztrájk napjának reggelén azonban az érintett tankerületek igazgatóit levélben tájékoztatta arról a Klebelsberg Központ, hogy a megállapodások „jogellenesek”, így nem tarthatnak jogszerű sztrájkot. Végül csak egyetlen iskolában sztrájkolt néhány tucat tanár, ők ugyanis későn értesültek arról, hogy az iskolafenntartó – noha erről bírósági döntés még nem született – jogellenesnek minősítette a munkabeszüntetést. Ugyanekkor pedig arról is értesítették őket, hogy Latorcai Csaba államtitkár munkaügyi bírósághoz fordul, hogy nyilvánítsák jogellenesnek a szervezett szolidaritási sztrájkot.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke a sztrájk napján a Mércének is jelezte, hogy felháborítónak tartják, hogy ilyen összehangolt trükközéssel lehetetlenítették el az amúgy teljesen jogszerű megállapodáson nyugvó szolidaritási sztrájkjukat. Álláspontjuk szerint a minisztérium és a Klebelsberg Központ eljárása volt jogszerűtlen, úgyhogy ők is bírósághoz fordulnak. Azt is hozzátette, nem érti, miért lő a kormány „ágyúval verébre”. (Alább közvetítésünk a sztrájk napján tartott Kossuth téri szakszervezeti sajtótájékoztatóról, Szűcs Tamás a 20. perctől beszél.)

Március 25-ei sajtótájékoztatóján Szűcs elmondta, a PDSZ védiratot nyújtott be és kérte a bíróságot, utasítsa el az államtitkár teljesen megalapozatlan és illegitim kérelmét –írja a Népszava. A kérelemben az államtitkát Szűcs elmondása szerint a sztrájk egy új formájával is előállt: Szűcs Tamás tájékoztatása szerint keresetében Latorcai még tényállítást sem tett arra vonatkozóan, milyen jogi érdeke fűződik a szolidaritási sztrájk jogellenességének megállapításához.

Délután a szakszervezet saját honlapján közölte, a mai napon megérkezett a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól a végzés a március 14-ei szolidaritási sztrájkunkkal kapcsolatban: a bíróság a kérelmet formai hiányosságok miatt elutasította.

Mint írják, a döntés a PDSZ számára nem meglepő, ugyanis a kérelem szerintük is „nagyon messze áll” a polgári perrendtartás elvárásaitól.

„De ha ezen a szűrőn át is ment volna a beadvány, annak tartalmáról is úgy gondoljuk, teljesen megalapozatlan, már-már dilettáns szöveggel van dolgunk, olyannal, amely nem a jog, hanem a hatalom nyelvén beszél”

– szögezte le a szakszervezet.

A Népszava szerint Szűcs a mai sajtótájékoztatón azt is közölte: a PDSZ csatalakozik a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma kezdeményezésére létrejött Országos Közszolgálati Sztrájkbizottsághoz, ami jelenleg három konföderációból és kilenc szakszervezetből áll.

(via Népszava)