Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elég szűkszavúan állította le a pedagógusok sztrájkját a Klebelsberg Központ

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy azt kicsit lejjebb már megírtuk, ma reggelre döntött úgy az Emberi Erődorrások Minisztériuma a tankerületekkel karöltve, hogy egy tollvonással elkaszálják a már jóval korábban, a PDSZ által meghirdetett szolidaritási sztrájkot.

Azt lehetett tudni, hogy összesen 4 tankerületben sikerült időben megállapodni az elégséges szolgáltatásról (ami a sztrájk egyik legfőbb előfeltétele az oktatási intézményekben),a többi tankerületben viszont addig húzták az időt, hogy erre már nem volt lehetőség.

Arra viszont a munkabeszüntetésre készülő iskolák nem számítottak , hogy az utolsó utáni pillanatban még ezt is meg tudja fúrni az oktatási kormányzat. És az utolsó utáni pillanatot szó szerint kell érteni:

az iskolák igazgatói is csak reggel, volt, aki kevesebb, mint egy órával a szolidaritási sztrájk előtt értesült a döntésről.

De miről is pontosan?

A tankerületek igazgatóit levélben tájékoztatták arról, hogy

„a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által 2019. március 14. napjára tervezett sztrájk kapcsán dr. Latorcai Csaba EMMI közigazgatási államtitkár kérelemmel fordult 2019. március 13. napján a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz:

– általánosságban a sztrájk jogellenessége, valamint

– a Dunakeszi Tankerületi Központ,

-a Kelet-Pesti Tankerületi Központ,

-a Közép-Pesti Tankerületi Központ

-és a Pécsi Tankerületi Központ tekintetében a még elégséges szolgáltatás mértékének megállapítása iránt – figyelemmel a már megkötött ezen tárgyú megállapodások jogellenességére.”

Ez alapján pedig közölték, hogy „jogszerű sztrájk a még elégséges szolgáltatásról történő – ugyancsak jogszerű – megállapodás létrejöttéig a Sztrájk tv. 4. § (3) bekezdése alapján nem tartható.

A tankerületi vezetőket a levélben arra kérték, hogy az érintett köznevelési intézményeket tájékoztassák erről, még a sztrájk kezdete előtt.

A levél a Klebelsberg Központból érkezett, Hajnal Gabriella nevében és megbízásából.

A döntés több szempontból is érdekes, ezek közül a legszembetűnőbb az, hogy a tankerületek által korábban aláírt megállapodást Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár támadta meg, aki egyébként részt sem vett a sztrájkot előkészítő tárgyalásokban. Emellett Hajnal Gabriella, a KK vezetője küldette ki a döntésről szóló levelet, miközben a Klebelsberg Központ szintén nem vett részt az egyeztetésekben, az elégséges szolgáltatásról szóló megállapodásokat pedig a tankerületek maguk intézték, külön-külön (szintén elég különös módon).

Külön érdekesség, hogy – ahogy azt korábban Szűcs Tamás is jelezte a Mércének – maga Hajnal Gabriella egy tegnapi egyeztetésen még azon az állásponton volt, hogy a pécsi tankerületben a megállapodással minden a legnagyobb rendben van.

Ehhez képest különösen érdekes, hogy egy fél nappal később már egészen más álláspontot képviselve szólt le a tankerületekbe.

„Én már elég sok sztrájkot láttam, de ilyet még sosem” – nyilatkozta a Mércének Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője, aki szerint példa nélküli az eljárás, amellyel a tankerületek megakadályozták a munkabeszüntetést.

Nagy Erzsébet is jelezte, hogy a PDSZ bíróságra viszi az ügyet, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy az oktatási kormányzat így egy vissza nem térő lehetőségtől fosztotta meg a pedagógusokat:

„Szolidaritási sztrájk lett volna, kifejezetten a mai naphoz, március 14-re meghirdetett önkormányzati- és közszolgálati dolgozók sztrájkjához kötődve. Bármi is legyen a bíróság döntse, ezt az alkalmat az már nem hozza majd vissza.”

A PDSZ álláspontja szerint jogszerűtlen volt az a mód, ahogyan a tankerületek lényegében leállíttatták a sztrájkot – ám a pedagógusok érdekében úgy döntöttek, hogy ők maguk is inkább arra kérik a tanárokat, hogy ne kezdjenek munkabeszüntetésbe. Inkább jogi útra terelik az ügyet.

Címlapkép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc