Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 104 megkeresett tankerület mindegyike csak csütörtök délben ért rá tárgyalni a pedagógusokkal a sztrájkról

Ez a cikk több mint 5 éves.

A közszférában dolgozók március 14-re meghirdetett sztrájkjához csatlakozó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a törvényi szabályozásnak megfelelően felvette a kapcsolatot a tankerületekkel a sztrájkhoz szükséges elégséges szolgáltatás részleteiről, azonban a megkeresett 104 tankerület mindegyikétől azt a választ kapta, hogy a március 7-i csütörtök 12 órát tartják a legalkalmasabbnak az egyeztetésre – számolt be róla a HVG.

A PDSZ két órás szolidaritási sztrájkkal csatlakozik az államigazgatásban dolgozók munkabeszüntetéséhez, így azonban meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek. Nem csupán a törvényileg előírt elégséges szolgáltatást kell biztosítaniuk a sztrájk alatt (az iskolákban lévő gyermekek felügyeletét), de ennek a feltételeiről pontosan egy időben, 104 helyen kellene egyeztetniük. Ehhez a tárgyalásra felhatalmazott tagoknak mind egyszerre kellene szabadnapot kivennie.

A kerületek azt állították, hogy egymástól teljesen függetlenül döntöttek egyesével úgy, hogy a csütörtök 12 órát adják meg a legalkalmasabb időpontnak. A törvény egyébként együttműködést ír elő a felek között, ebben az esetben azonban a legnagyobb jóintulattal is kifogásolható a tankerületek hozzáállása az sztrájkegyeztetésekhez. A pedagógusok mindezek ellenére elkezdték a tárgyalásokat a tankerületekkel, és készülnek a sztrájkra.

Januárban jelentette be a közszféra dolgozóit tömörítő Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, hogy országos sztrájkra készülnek az önkormányzati köztisztviselők, a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak, valamint a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében.

A közszférában év végén ugyanis tömeges leépítések történtek, melyek során a kormány többek között a megmaradó dolgozók magasabb fizetésének és jobb munkakörülményeinek ígéretével igyekezett megosztani a dolgozókat.

Az elégedetlenség másik fő oka pedig az, hogy egy tavaly őszi fideszes előterjesztés értelmében „kormányzati szolgálati jogviszonyba” kerül a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság, a Magyar Államkincstár, a minisztériumok és háttérintézményeik, a kormányhivatalok és járási hivatalok minden tisztségviselője, és a módosítás értelmében a dolgozók szabadnapjainak a számát 25-ről 20-ra csökkentik, a további szabadnapok számát pedig a betöltött pozíció határozza meg. Emellett az ebédidejük ezentúl nem számít bele a munkaidejükbe, kafetériát nem kapnak, és úgy rendelhető el majd számukra a napi 12 órás munkaidő, hogy a túlórákért nem kapnak fizetséget sem.

(HVG)

Címlapkép: pexels