Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkba hívják a közszféra dolgozóit

Ez a cikk több mint 5 éves.

Januárban jelentette be a közszféra dolgozóit tömörítő Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, hogy országos sztrájkra készülnek az önkormányzati köztisztviselők, a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak, valamint a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke korábban ismertette a részleteket: a törvényes munkabeszüntetést előkészítették, és bár korábban kérték Orbán Viktort a tárgyalópartnerek kijelölésére, a kormányzat nem hallgatta meg az érdekképviseletek javaslatait.

„A kezdő bolti eladó fizetése legkevesebb 276 000 forint a nagyobb áruházláncokban. Nem sajnáljuk, sőt kifejezetten helyesnek találjuk, de az elfogadhatatlan, hogy közben a több diplomás, nyelveket beszélő, 20 éve a pályán lévő szakembert,  a gyerekeinkért vagy az idős emberekért dolgozó kollégát 195.500 forinttal, nettó havi 120 ezer forinttal alázzák meg. Ez elfogadhatatlan, és ha elfogadhatatlan, akkor ne is fogadjuk el. Nélküled nem fog sikerülni javítani a helyzeten, se most, sem később.”

– hívja sztrájkba a dolgozókat a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) mai közleményében.

A szakszervezet az iskoláktól kezdve a kórházakon, a könyvtárakon, az idősgondozáson és a bölcsődéken át az igazgatásig minden közintézmény dolgozójának magasabb bért követel.

A SZEF azt üzeni, mindenki csatlakozhat, aki számára törvényileg nem tiltott a sztrájk és aki közszolgálati kolléga – akár szakszervezeti tag, akár nem, akár egyénileg, akár bármilyen érdekvédelmi csoporttal közösen, közösségként jelentkezik.

A sztrájkolni szándékozó dolgozók a a SZEF megyei koordinátorainál, saját ágazati szakszervezeteiknél, az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságnál e-mail-en ([email protected]), vagy telefonon jelentkezhetnek.

A három ágazat követelései:

1. Azonnali béremelést!

2. Az elvett 5 nap szabadság visszaadását!

3. Kevesebb túlórát, de azokat fizessék ki!

4. A rugalmas munkaidő visszaállítását!

5. Az ebédszünet legyen újra a munkaidő része!

6. A munkaévek és a tapasztalat elismerését!

7. A szakszervezeti jogok visszaadását!

8. A korkedvezményes nyugdíjat!

9. Ne vegyék el a munkát vállaló szakemberek nyugdíját!

10. Szűnjön meg a munkáltatói önkény!

11. Július 1. legyen újra a közigazgatás napja!

12. A Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal felállítását!

A dolgozókat negatívan érintő kormányzati intézkedések, valamint az alacsony bérek miatt ősszel is több alkalommal tiltakoztak a szféra dolgozói, azonban a kormányzat akkor gyakorlatilag semmibe vette követeléseiket.

A dolgozókat negatívan érintő kormányzati intézkedések, valamint az alacsony bérek miatt ősszel is több alkalommal tiltakoztak a szféra dolgozói, azonban a kormányzat akkor gyakorlatilag semmibe vette követeléseiket.

A közszférában tavaly év végén tömeges leépítések történtek, melyek során a kormány többek között a megmaradó dolgozók magasabb fizetésének és jobb munkakörülményeinek ígéretével igyekezett megosztani a dolgozókat, azóta azonban nem történt előrelépés az ügyben.

Címlapkép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc