Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vágó Gábor: Győr mellett 15 százalékkal több a rákos megbetegedés az ipari park miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője Jenei Ferenc a párt helyi elnöke társaságában a többek között az Audi gyárnak is helyt adó győri ipari park mellől, Győrszentiván határáról jelentkezett be Facebookra posztolt videójában, melyben a környéken tapasztalható elképesztő mértékű környezetszennyezésre, valamint annak hatására hívta fel a figyelmet.

A videóban Vágó elmondta, a közelben élők körében tizenöt százalékkal magasabb a daganatos megbetegedések száma az átlagosnál, a vadászok pedig daganatos betegségek következtében elhullott állatok tetemeivel szoktak találkozni a környéken.

Mint azt a politikus elmondta, folyamatos a légszennyezés, melyet a környéken lakók az életük megkeserítésének éreznek, életüket pedig valóban megrövidíti – ehhez képest

„a kormányzat a légszennyező multik oldalára állt az Európai Bíróságon”.

Mint mondta, a Fidesz meglátása szerint a nagy gyárak, a tőke és a profit oldalán áll ahelyett, hogy saját lakosai érdekét szolgálja, ez pedig véleménye szerint kimeríti a hazaárulás fogalmát.

Kifejtette, az LMP a nép pártján áll, és az ő érdekükben harcolni is fog azért, hogy megvalósuljon a helyiek által követelt erdősáv, mely megvédené őket a gyárakból eregetett szennyező anyagoktól, leválasztaná a lakóövezetet az ipari parkról.

Vágó elmondta, érthetetlen, hogy ugyanazok az ipari termelők, melyek Magyarországon súlyosan környezetszennyező módon működnek, nyugaton, az EU centrumországaiban képesek oly módon termelni, hogy ne mérgezzék a környezetüket.

Ehhez kapcsolódóan kifejtette, nem szabad hagyni hogy Magyarország váljon Európa szemétlerakójává, ehhez szükség van arra, hogy az EP-ben küzdhessenek a multikkal, melyek azt hiszik, Magyarországon mindent szabad, mert lejattoltak a Fidesszel.

A videó további részében tovább ecseteli, a Fidesz mily módon áll a multik és a tőke mellett az emberek helyett, és miért fontos rá szavazni, hogy harcolhasson az EP-ben a nép érdekében a környezet védelméért.

Jenei elmondta,

az üzemek jelentős részében habár korszerű technológiákat alkalmaznak, a légtisztító berendezések nincsenek kiépítve, így erősen szennyezőek.

Néhány szennyező anyagot fel is sorolt, pl. vasport, kormot, poliuretán port és egyebeket, melyek nagyon károsak és az egészségre és nagyon ijesztően hangzanak.

Elmondta, a helyi lakosokkal írtak egy petíciót, hogy telepítsen a város egy mérőegységet a környékre, mely a felsorolt (és egyéb) káros anyagok koncentrációját méri a levegőben, azonban az önkormányzat csupán egy mobil mérőegységet küldött a környékre, mikor a gyárak nagy része állt, ráadásul a műszerük a kritikus anyagokat nem is mérte – így megállapították, hogy a városrész levegője tiszta.

Jenei elmondta, ezt nem fogadják el, és tovább fognak küzdeni a környékbeli légszennyezés ellen – és nem csak a városrész lakóit érinti a környezetszennyezés, hanem az üzemekben dolgozó, uszkve húszezer embert is, így a szűrőberendezéseket az üzemeknek a lehető leggyorsabban fel kell szerelniük, a környéken lakókat és dolgozókat pedig egészségügyi vizsgálatra kell küldeni.

Vágó a videó végén elmondta, három követelésük van, melyeket az Európai Parlamentben és helyben képviselni fognak:

  1. Magyarországon legyen ismét működő környezetvédelmi hatósági rendszer
  2. Győrben húzzanak fel egy erdősávot az ipari park mellé
  3. A multik ne tekintsék szemétlerakónak Magyarországot
Címlapkép: LMP / Facebook