Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ötmilliónál is több ember követeli, hogy állítsák le a Brexitet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Átlépte vasárnap az ötmilliót azoknak a briteknek a száma, akik aláírták a Brexit leállításáért kiírt petíciót. A brit parlament honlapján lévő petíció az országban valaha volt legerősebb, ennyien még soha nem követelték törvény visszavonását az Egyesült Királyságban.

Szombaton egyes becslések szerint egymilliónál is több ember tüntetett Londonban az ún. 50-es cikkely (a Brexit-törvény) visszavonásáért, ahogy azt a Mércén is megírtuk. Ez a demonstráció minden bizonnyal hozzájárult az aláírók számának jelentős növekedéséhez, ami tegnap még majdnem egymillióval volt kevesebb.

Margaret Georgiadou, a petíciót februárban eredetileg megalkotó nő arról számolt be a sajtónak, hogy az utóbbi időben több halálos fenyegetést is kapott, és a gyűlölködés miatt a Facebook-profilját is törölnie kellett.

Theresa May a héten tárgyalt az EU vezetőivel a brit kilépés határidejének az eltolásáról – az eredeti határidő március 29, azaz jövő péntek lett volna, a miniszterelnök pedig szerette volna kitolni az időpontot nyárra, ezt azonban az Unió nem fogadta el, így egy köztes, május 22-i legkésőbbi dátumról született megállapodás.

May alkalmatlanságát látva azonban az EU kitűzött egy még korábbi, április 12-i dátumot arra az esetre, ha nem sikerül elfogadtatni a kilépési megállapodást az alsóházzal – amire az eddigi tapasztalatok alapján vajmi kevés az esély.

A második referendumról a Munkáspárt megszavaztatná a brit alsóházat, melynek elnöke, Jeremy Corbyn a héten May kormányfőhöz hasonlóan szintén tárgyalt az EU vezetőivel. A munkáspárti vezető Norvégiához hasonló státuszt szeretne kiharcolni az Egyesült Királyságnak, melyben megmaradna a közös piac, valamint a javak, szolgáltatások és emberek szabad mozgásának az elve is – az más kérdés, hogy az Unió erről vélhetően hallani sem akar.

Forrás: The Guardian