Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Theresa May kérte a Brexit elhalasztását, az EU vezetői pedig megfogalmazták feltételeiket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Theresa May hivatalosan is kérte Nagy-Britannia európai uniós kilépésének a határidejének a meghosszabbítását június 30-ig. A kilépési határidő eredetileg március 29. lett volna, azonban a brit alsóház múlt héten hosszas huzavona után 412-202 arányban döntött az EU-ból való kilépés határidejének a meghosszabbítása mellett.

Azonban a határidő meghosszabbításához az is kell, hogy az EU mind a 27 tagállama jóváhagyja a britek kérését. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ugyanakkor tegnap erről úgy nyilatkozott, hogy ha nem születik megállapodás a jövő héten a brit alsóházban a kilépés részleteiről – ami már többedszerre sem sikerült –, akkor valószínűleg nem tudják jóváhagyni a hosszabbítási kérelmet.

Mivel tulajdonképpen bármelyik tagállam blokkolni tudja a három hónapos hosszabbítás jóváhagyását, így minden szereplő álláspontja kulcsfontosságú lehet. A német külügyminiszer például elmondta, hogy ők csak akkor tudják támogatni a britek kérését, ha konkrét célja van a hosszabbításnak, és nem csak a további halasztás.

A tagállamok vezetői a mai nap során fognak összegyűlni, hogy szavazzanak a kilépési határidő meghosszabbításáról. Donald Tusk szerint ha a briteknek harmadjára sem sikerül majd megállapodniuk a kilépési feltételekről, kénytelenek lesznek egy rendkívüli európai csúcstalálkozót összehívni.

A brit házelnök ugyanakkor hétfő este kijelentette: nem szavazhatnak a képviselők harmadjára Theresa May miniszterelnök brexit-megállapodásáról, ha nem lesz az új javaslatban lényegi és tartalmi különbség az eddig benyújtottakhoz képest. A házelnök szerint ugyanis May csupán a fogalmazáson módosított a második javaslata során.

Az MTI közlése szerint egyébként egy friss közvélemény-kutatás azt mutatja, a britek megalázónak tartják a Brexit kezelését: a válaszadók 90 százaléka mondta azt, hogy az egész országra nézve megalázónak tartja a brexit eddigi menetét, és mindössze 7 százalék volt ellenkező véleményen.

Arra a kérdésre, hogy kit tartanak hibásnak a jelenlegi helyzetért, a felmérés résztvevőinek 34 százaléka a konzervatív párti brit kormányt, 26 százalék a londoni alsóház képviselőit, 7 százalék az Európai Uniót nevezte meg.

Az ügyben a magyar kormány is megszólalt, Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy Magyarországnak is fontos érdeke, hogy rendezett legyen a brexit, a britek kilépése az Európai Unióból. A helyettes államtitkár a brit nagykövetség rendezvényén megemlítette azt is, hogy a magyar kormány törvényileg is rendezte a brit kilépés kérdését, a brit állampolgárok egyszerű és gyors eljárás keretében lesznek jogosultak a hosszabb távú magyarországi tartózkodásra, a kilencven napnál rövidebb itt tartózkodás esetén pedig vízumra sem lenne szükségük.

FRISSÍTÉS

Valószínűleg május 22. lesz a brit kilépés végső határideje, tekintve hogy az EU nagykövetek arra jutottak éjszakai tanácskozásukon, hogy túl nagy lenne a bizonytalanság, ha az Egyesült Királyság az EP-választások után is az Unió tagja maradhatna.

Az állam- és kormányfők csütörtök délután fogják megvitatni a kérdést, amint eredményre jutnak, beszámolunk róla.

A Brexit fejleményeit követő cikkeinket itt találhatjátok meg.

(Guardian, MTI, Origo)

Címlapkép: MTI Fotó: Máthé Zoltán