Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Theresa May folytathatja: bizalmat szavazott a brit kormánynak a londoni alsóház

Ez a cikk több mint 5 éves.

306 igen szavazattal és 325 nemmel elutasította a brit parlament a Theresa May brit miniszterelnök ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.

A bizalmi szavazást a Munkáspárt kezdeményezte, az ezzel kapcsolatos vita 5 órán át tartott.

A mostani helyzet közvetlen előzménye, hogy a brit parlament tegnap nemet mondott arra a Brexit-megállapodásra, amelyet Theresa May konzervatív kormánya hozott tető alá Brüsszelben. A Brexit-megállapodásról decemberben kellett volna szavazni, a kabinet azonban akkor elnapolta a döntést. Az időhúzásnak nem lett meg az általuk várt eredménye: mindössze 202 alsóházi képviselő szavazott igennel, míg 432-en a megállapodás ellen voksoltak.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője ezután jelentette be, hogy a Labour bizalmatlansági indítványt terjeszt be a Theresa May vezette konzervatív párti kormány ellen. Az előrejelzések alapján azonban sejthető volt, hogy nem ma este bukik meg May.

Akinek viszont most sürgősen B-terv után kell néznie, ugyanis azt ígérte, hétfőre előáll egy új javaslattal a Brexit-folyamat további menetére (hogy milyen feltételezhető lehetőségek vannak, arról itt írtunk bővebben).

May a szavazás után kijelentette: olyan megoldásokat kell keresni, amelyekhez elégséges támogatást lehet biztosítani az alsóházban.

Ezzel kapcsolatban a bizalmi szavazás után Jeremy Corbyn kijelentette: May-nek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje a megállapodás nélküli (no-deal) Brexitet, csak így képzelhető el bármilyen egyeztetés a Munkáspárttal.

Csakhogy az elemzők szerint pont az a forgatókönyv tűnik a legvalószínűbbnek, hogy May ezzel az opcióval (amit csak a legradikálisabb kilépéspártiak támogatnak) igyekszik majd beleriogatni a képviselőket egy többségi álláspontba.

Címlapkép: Theresa May / Twitter